محل لوگو

آمار بازدید

  • بازدید امروز : 206
  • بازدید دیروز : 272
  • بازدید کل : 227060
  • عنوان اسلاید
  • عنوان اسلاید
  • عنوان اسلاید

کلاهبرداری لوله باز کنی


جرم کلاهبرداری لوله باز کنی، به جرمی گفته می شود که در آن، شخص کلاهبردار، با توسل به اعمال متقلبانه و از طریق عملیات مرتبط با لوله باز کنی، مال دیگری را می برد. کلاهبرداری به روش مرگ لوله باز کن، از موارد کلاهبرداری لوله باز کنی بوده و نحوه شکایت از این جرم، از طریق ثبت شکواییه در دفاتر خدمات قضایی و ارجاع آن به دادگاه صالح می باشد.

 

 

کلاهبرداری، یکی از جرائمی است که به وفور، در روابط بین اشخاص اتفاق می افتد. این جرم، برای آن که واقع شود، باید سه عنصر مادی، معنوی و قانونی را دارا باشد؛ با این توضیح که، وجود اعمال متقلبانه و فریب خوردن شخص بزه دیده، در وقوع این جرم، الزامی است. قانون گذار، در قانون مجازات اسلامی، مجازات این جرم را حبس از یک تا هفت سال و پرداخت جزای نقدی، تعیین کرده است.

یکی از انواع کلاهبرداری، جرم کلاهبرداری لوله باز کنی می باشد. لوله باز کنی، یکی از تخصص هایی است که افراد، در منازل خود، در موارد زیادی، به آن، نیاز پیدا می کنند. اما برخی اشخاص سود جو، از نیاز افراد، سوء استفاده کرده و از طریق لوله باز کنی، دست به اعمال متقلبانه ای زده و با این روش، اموال مردم را می برند. لذا، افرادی که نیاز به تخصص این اشخاص دارند، لازم است، قبل از انجام هرگونه اقدامی، اطلاعات لازم در خصوص موارد کلاهبرداری لوله باز کنی را داشته باشند تا در دام این افراد نیفتند.

با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله، قصد داریم در ابتدا، جرم کلاهبرداری لوله باز کنی را توضیح داده؛ سپس، در ادامه، موارد و نحوه شکایت از این نوع از کلاهبرداری را بررسی کنیم. اگر در خصوص این موضوع، سوالاتی دارید، در این مقاله همراه ما باشید.



جرم کلاهبرداری لوله باز کنی

قبل از آن که جرم کلاهبرداری لوله باز کنی را تعریف کنیم، در ابتدا، لازم است جرم کلاهبرداری را بررسی نماییم. به موجب ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری، هرکس از طریق حیله و فریب، دست به انجام مانور های متقلبانه بزند و از طریق این راه، مال دیگری را ببرد، مرتکب جرم کلاهبرداری شده است. لذا، جرم کلاهبرداری، دارای سه رکن مهم فریب خوردن شخص زیان دیده، اعمال مانورهای متقلبانه توسط شخص کلاهبردار و بردن مال دیگری است.

 

قانون گذار، ضمانت اجرای سنگینی را برای جرم کلاهبرداری لوله باز کنی، در قانون، پیش بینی کرده است. مجازات جرم کلاهبرداری، در قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری و قانون مجازات اسلامی، مشخص شده است. به موجب ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری، فرد کلاهبردار، علاوه بر رد اصل مال به صاحب آن، به حبس از یک تا هفت سال و پرداخت جزای نقدی، معادل مالی که اخذ کرده است، محکوم می شود.

 

همچنین، مجازات دیگری برای این جرم در قانون مجازات اسلامی، در نظر گرفته شده است. به موجب ماده 36 قانون مجازات اسلامی، حکم محکومیت قطعی، در جرایمی مانند کلاهبرداری بیش از یک میلیارد (1.000.000.000) ریال در صورتی که موجب اخلال در نظم یا امنیت جامعه نشده باشد؛ در یکی از روزنامه های محلی در یک نوبت منتشر می گردد.

 

همچنین، راه های اثبات کلاهبرداری، در قانون مجازات اسلامی تعیین شده است. به موجب ماده 160 قانون مجازات اسلامی، ادله اثبات جرم کلاهبرداری لوله باز کنی، اقرار، شهادت، و سوگند(صرفا از جنبه مالی) می باشد. بنابراین بزه دیده، برای این که بتواند ضرر خود از کلاهبرداری لوله باز کنی را جبران کرده و اثبات کند که شخص کلاهبردار از طریق اعمال متقلبانه، وی را فریب داده و مالی از او را برده است، باید از طریق ادله اثبات دعوا، این موضوع را اثبات نماید.

 

 

موارد کلاهبرداری لوله باز کنی

در بخش قبل، جرم کلاهبرداری لوله باز کنی را تعریف کردیم و گفتیم اگر شخص کلاهبردار لوله باز کن، از طریق اعمال متقلبانه، مال دیگری را ببرد، مرتکب جرم کلاهبرداری لوله باز کنی شده و مجازات جرم کلاهبرداری در قانون، حبس می باشد . حال در این بخش، قصد داریم موارد کلاهبرداری لوله باز کنی را توضیح دهیم.

 

کلاهبرداری به روش مرگ لوله بازکن : در این روش، افراد کلاهبردار، یک نفر از میان خودشان را به قصد لایروبی و پاک سازی چاه، به داخل آن می فرستند. بعد از گذشت مدت زمانی، اعلام می کنند که اتفاقی افتاده و احتمالا شخصی که به داخل چاه فرستاده شده، در چاه، دچار حادثه شده است؛ مثلا ممکن است، به دلیل گاز های سمی داخل چاه، دچار خفگی شده باشد.

سپس، یک نفر به داخل چاه می رود و جسد وی را بیرون می کشد. ( این در حالی است که تمام این ها ،صحنه سازی می باشد) در این زمان، شخصی که درخواست لوله بازکن داده بود را تهدید می کنند که شکایت خواهند کرد و چون معمولا کارگر، بیمه نشده است، شخص متقاضی، نگران می شود.

در این وضعیت، لوله بازکن، پیشنهاد درخواست مبلغی، بابت حق السکوت می کند. متاسفانه، بسیاری از افراد، در این وضعیت، فریب شخص کلاهبردار را خورده و مبلغی را به وی پرداخت می کنند. برای آن که در دام این اشخاص نیفتید، لزوما از مراکز معتبر، درخواست لوله بازکن کرده و در صورت بروز حادثه، مراکز انتظامی را مطلع نمایید.

 

افزایش بی مورد قیمت : اشخاص کلاهبردار، در ابتدا قیمت پایین تری، نسبت به سایر شرکت ها به شخص متقاضی پیشنهاد می کنند. اما به محض رسیدن به محل مورد نظر، با آوردن دلایل مختلف برای مشتری، مانند استفاده از وسایل مختلف و تخصص لوله باز کنی، قیمت خود را افزایش می دهند. افزایش قیمت، از رایج ترین موارد کلاهبرداری لوله باز کنی است که در صورت بروز این موضوع می توانید با تنظیم شکواییه کلاهبرداری، از فرد خاطی شکایت نمایید.

 

استفاده از سه نظام لوله باز کنی: فنر سه نظام لوله باز کنی، اصطلاحاتی است که در کلاهبرداری لوله باز کنی، کاربرد دارد. به این صورت که فرد لوله بازکن، به ظاهر از فنر معمولی استفاده می‌ کند، اما بعد از آن می گوید که مشکل، رفع نشده و لازم است که از دستگاه دیگری، به‌ نام فنر سه نظام استفاده بشود.

نهایتا، هم ادعا می‌ کند که به دلیل گرفتگی زیاد، مجبور شده است که تعداد زیادی از این نوع فنر را استفاده کند و بابت هرکدام هم مبلغ زیادی از مشتری دریافت می کند. در این شرایط، مشتری، راه دیگری، جز پرداخت هزینه ندارد. برای آن که در دام این اشخاص نیفتید، معمولا قبل از انجام کار، از چند متخصص لوله بازکن، برای مشکل ایجاد شده، مشورت بگیرید.

 

استفاده از فنرهایی با جنس های مختلف: در این روش، فرد کلاهبردار، ادعا می کند که از فنر صنعتی یا فولادی استفاده کرده، در صورتی که جنس تمام فنرها یکسان بوده و فنری به نام صنعتی، فولادی و یا مواردی از این قبیل وجود ندارد. در این حالت، نباید مبلغ زیادی بابت آن گرفته شود، چون جنس تمام فنر ها یکسان است.

 

محلول شیمیایی راهکار کلاهبرداری لوله باز کنی: این روش، معمولا اولین راه افراد لوله بازکن کلاهبردار، است. بعضی افراد، با مراجعه به محل مورد نظر، در ابتدا، خود را مشغول به انجام کار، نشان می دهند، اما بعد از مدتی، اعلام می کنند، نتوانستند آن را حل نمایند. بنابراین، می گویند باید از محلول کمیابی که به ندرت یافت می‌ شود و بسیار هم کار آمد است استفاده کنند.

بعد از ریختن مایع به داخل لوله فاضلاب، به سرعت مشکل گرفتگی حل می‌ گردد. اما این روش، علاوه بر ایجاد هزینه زیاد برای مشتری، باعث می‌ شود که لوله‌ ها در طول زمان کوتاهی، دچار تخریب و پوسیدگی شوند. این روش، آخرین راه حل شرکت های معتبر است؛ بنابراین، مواظب باشد، فریب افراد کلاهبردار را نخورید.

 

 

 

 

نحوه شکایت از کلاهبرداری لوله باز کنی

در بخش قبل، در خصوص موارد کلاهبرداری لوله باز کنی صحبت کردیم و گفتیم، کلاهبرداری به روش مرگ لوله باز کن و افزایش قیمت بی رویه، از مهم ترین موارد آن به شمار می آید. حال در این بخش، قصد داریم، نحوه شکایت از کلاهبرداری لوله باز کنی، مطابق رویه قضایی را توضیح دهیم.

 

برای شکایت از لوله بازکن، شخص شاکی، باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه کرده و یک شکواییه کلاهبرداری، مبنی بر کلاهبرداری لوله باز کنی، تنظیم نماید. همچنین، باید مشخصات فرد شاکی، متهم یا متهمین و مورد شکایت، به طور کامل در شکواییه درج شود و اگر قراردادی، میان شخص متقاضی و لوله بازکن منعقد شده است، به شکواییه ضمیمه گردد.

 

باید به این نکته اشاره شود که قبل از تنظیم شکواییه کلاهبرداری لوله باز کنی، اشخاص، لزوما باید در سامانه ثنا، ثبت نام کرده و یک حساب کاربری، تشکیل دهند تا از طریق این سامانه، از ابلاغیه های مربوط به جلسات رسیدگی و موارد مربوط به شکایت کلاهبرداری لوله باز کنی، آگاهی یابند. همچنین، امکان پیگیری شکواییه تنظیم شده، از طریق این سامانه وجود دارد.

 

ثبت نام در سامانه ثنا، از دو طریق، انجام می گیرد؛ اولا، اشخاص متقاضی، می توانند به صورت حضوری، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و حساب کاربری تشکیل دهند و یا به صورت اینترنتی، به سامانه adliran.ir مراجعه کرده و اقدام به ثبت نام نمایند.

 

دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، بعد از بررسی شکواییه کلاهبرداری تنظیم شده، آن را به دادسرای صالح ارجاع می دهند. دادسرای صالح برای رسیدگی به جرم کلاهبرداری لوله باز کنی، دادسرای محل وقوع جرم می باشد. بعد از ارجاع شکواییه، مقام تحقیق، دستور به احضار متهم و یا متهمین و شکات در دادسرا می دهد. سپس، ادله و مستندات شاکی و توضیحات متهم، توسط دادسرا، بررسی شده و تحقیقات مقدماتی و کارشناسی محل، انجام می گیرد.

 

اگر بعد از انجام تحقیقات مقدماتی، توسط دادسرا، مجرمیت کلاهبردار برای بازپرس یا دادیار، اثبات نشود، دادسرا، قرار منع تعقیب، صادر کرده و روند دادرسی، در همین مرحله، خاتمه می یابد؛ اما اگر، بازپرس یا دادیار، به این نتیجه برسد که متهم، مرتکب جرم کلاهبرداری شده است، در این حالت، دادسرا قرار جلب به دادرسی را صادر می کند و پرونده را به دادگاه صالح که دادگاه کیفری دو می باشد، ارجاع می دهد.

 

نهایتا، دادگاه، پرونده و تحقیقات دادسرا را بررسی کرده و در صورت اثبات کلاهبرداری لوله باز کنی، متهم را محکوم به مجازات قانونی مقرر در ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری خواهد کرد. به موجب این ماده قانونی، مجازات جرم کلاهبرداری لوله باز کنی علاوه بر رد اصل مال به صاحب آن، حبس از یک تا هفت سال و پرداخت جزای نقدی، معادل مالی که اخذ کرده است، می باشد.

 

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص موارد کلاهبرداری لوله باز کنی و نحوه شکایت از آن در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا از طریق مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون موارد کلاهبرداری لوله باز کنی و نحوه شکایت از آن پاسخ دهند.

 

 

 

 

سوالات متداول

 

1- جرم کلاهبرداری لوله بازکنی چیست؟

جرم کلاهبرداری لوله بازکنی به جرمی گفته می شود که در آن شخص کلاهبردار با توسل به اعمال متقلبانه و از طریق عملیات مرتبط با لوله باز کنی مال دیگری را می برد که این موضوع در متن مقاله به صورت کامل توضیح داده شده است.

2- موارد کلاهبرداری لوله باز کنی کدامند؟

کلاهبرداری به روش مرگ لوله بازکن از موارد کلاهبرداری لوله بازکنی می باشد که این موضوع در متن مقاله به صورت کامل توضیح داده شده است.

3- نحوه شکایت از جرم کلاهبرداری لوله بازکنی چگونه است؟

نحوه شکایت از جرم کلاهبرداری لوله بازکنی از طریق تنظیم شکواییه در دفاتر خدمات قضایی صورت می گیرد که مراحل شکایت و نحوه آن در متن مقاله به صورت کامل توضیح داده شده است.

منبع : کلاهبرداری لوله باز کنی

انتشار : ۲ اسفند ۱۴۰۰

مراحل انحصار وراثت


مراحل انحصار وراثت ، آن است که پس از تهیه گواهی فوت ، در دفاتر خدمات قضایی ، دادخواست انحصار وراثت تقدیم و صدور گواهی انحصار ورثه و سهم الارث آنها ، درخواست شود . این دادخواست ، در شورای حل اختلاف ، مورد رسیدگی قرار گرفته و در نتیجه ، گواهی انحصار وراثت صادر خواهد شد .

 

 

فوت یا مرگ افراد ، به لحاظ حقوقی ، آثار قابل ملاحظه ای به بار خواهد آورد . یکی از مهم ترین آثار وفات افراد ، این است که اموال و دارایی های آنها ، به ورثه شان انتقال پیدا می کند . در این میان ، گاهی متوفی ، اقدام به وصیت کردن نموده که باید به وصیت متوفی ، نیز عمل شود و پس از پرداخت دیون و بدهی های وی ، باقی مانده اموال ، بر اساس قوانین ارث که در قانون مدنی ذکر شده ، میان ورثه وی ، تقسیم شود .

با این حال ، تقسیم ارث میان ورثه متوفی ، نیازمند آن است که ابتدا ، ورثه متوفی ، تعیین شوند و مشخص شود که چه افرادی ، استحقاق دریافت ارث از متوفی را دارند . به همین دلیل ، اولین گام تقسیم ارث میان ورثه متوفی ، این است که ورثه متوفی ، گواهی ، تحت عنوان گواهی انحصار وراثت را دریافت نموده و سپس ، اقدام به تقسیم ارث کنند . به همین دلیل ، آشنایی با مراحل و نحوه گرفتن گواهی انحصار وراثت ، الزامی است .

در ادامه این مقاله ، قصد داریم مراحل انحصار وراثت را به تفکیک ، در سه مرحله ، مورد بررسی قرار دهیم که این مراحل ، شامل مراحل دریافت گواهی انحصار وراثت قبل از مراجعه به دفاتر خدمات قضایی ، در دفتر خدمات قضایی و در شورای حل اختلاف می باشد .



مراحل انحصار وراثت چیست

زمانی که شخصی فوت می کند ، اموال و دارایی های وی ، به صورت قهری ، به ورثه وی ، تعلق خواهد گرفت . البته ، قبل از اینکه برای تقسیم ارث متوفی ، میان خویشان و وراث وی اقدام شود ، ابتدا باید هزینه کفن و دفن وی ، از اموال وی برداشته شده و پس از عمل کردن به دیون و بدهی های متوفی و عمل کردن به وصیت های وی ، هر میزان از دارایی که از وی باقی ماند را ، میان خودشان تقسیم کنند .

تقسیم کردن ارث ، میان بازماندگان متوفی ، می بایست بر اساس قواعد ارث که در قانون مدنی ذکر شده ، به عمل آید و اصولا همه بازماندگان متوفی ، از وی ارث نمی برند . به همین دلیل ، زمانی که قرار بر تقسیم ارث میان ورثه است ، صرفا افرادی که در طبقات و درجات ارث ذکر شده اند ، بر اساس اولویت شان و طبق قاعده نزدیک تر بودن به متوفی ، می توانند از ارث بهره مند شوند . به این معنا که در صورت وجود ورثه در طبقات نزدیک تر ، ورثه طبقات بعدی ، از ارث محروم می شوند .

لازم به ذکر است که اگر متوفی ، وصیتی کرده باشد ، ابتدا به وصیت عمل می شود و سپس ، نوبت به تقسیم ارث خواهد رسید . البته ، بر اساس قانون مدنی ، وصیت مازاد بر ثلث ، صحیح نمی باشد . به این معنا که متوفیان ، تنها به میزان یک سوم از اموال و دارایی خود را می توانند به نفع دیگران وصیت نمایند و اگر وصیت ، بیشتر از یک سوم کل اموال و دارایی متوفی باشد ، عمل کردن به میزان بیشتر از یک سوم ، اختیاری است و ورثه ، می توانند به آن عمل نکنند .

اما سوال مهمی که در خصوص تقسیم ارث ، ممکن است مطرح شود ، این است که ورثه ، چطور می توانند به لحاظ قانونی ، ارث خود را دریافت کنند ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که یکی از ابتدایی ترین مراحل انحصار وراثت و تقسیم ارث متوفی ، آن است که ورثه ، اقدام به گرفتن گواهی انحصار وراثت نمایند . گواهی انحصار وراثت ، به گواهی یا برگه ای گفته می شود که به موجب آن ، ورثه متوفی ، مشخص و معین می شوند و به موجب آن ، تعیین می شود که متوفی در زمان فوت ، چه ورثه ای داشته که می توانند از وی ارث ببرند و سهم الارث آنها چقدر است .

اما بسیاری از افرادی که قصد دارند ارث متوفی را تقسیم کنند ، ممکن است این سوال را مطرح نمایند که مراحل انحصار وراثت چیست و چگونه می توان پس از فوت متوفی ، گواهی انحصار وراثت دریافت کرده و اقدام به تقسیم ارث نمود ؟ در پاسخ به این سوال ، توضیح خواهیم داد که مراحل انحصار وراثت قانونی ، به چه صورت است .

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که به طور کلی ، مراحل انحصار وراثت ، به این شکل است که یکی از ورثه ، ابتدائا باید مدارک لازم برای انحصار وراثت ، از قبیل گواهی فوت و نیز استشهادیه مربوط به آن را تهیه نموده و دادخواست انحصار وراثت را به مرجع صالح ، یعنی ، شوای حل اختلاف تقدیم نماید تا پس از صدور گواهی انحصار وراثت ، سایر مراحل تقسیم ارث متوفی میان ورثه ، انجام شود . در قسمت های بعد ، مراحل انحصار وراثت را به صورت کامل ، توضیح خواهیم داد .

 

مراحل انحصار وراثت پیش از مراجعه به دفتر خدمات قضایی

در قسمت قبل ، به صورت مختصر ، به این سوال پرداخته شد که مراحل انحصار وراثت چیست . همانطور که گفته شد ، قبل از تقسیم ارث و انحصار وراثت ، باید گواهی انحصار وراثت ، دریافت شده تا اختلاف در تقسیم ارث ، میان ورثه ، بوجود نیاید . البته ، گرفتن گواهی انحصار وراثت ، یک الزام قانونی و حقوقی است و به این منظور ، قبل از اینکه تقسیم ارث انجام شود ، می بایست به دفتر خدمات قضایی مراجعه و تقاضای صدور گواهی انحصار وراثت نمود .

اما قبل از مراجعه به دفتر خدمات قضایی و طرح دادخواست گواهی انحصار وراثت ، لازم است که متقاضی ، اسناد و مدارکی را فراهم نموده و پس از تهیه نمودن آنها ، به دفتر خدمات قضایی مراجعه نماید . به همین مناسبت ، در این قسمت ، قصد داریم به این موضوع بپردازیم که مراحل انحصار وراثت پیش از مراجعه به دفتر خدمات قضایی چیست و متقاضی ، قبل از مراجعه به این دفاتر ، باید چه اقدامات و مراحلی را طی کند ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت یکی از مهم ترین مراحل انحصار وراثت پیش از مراجعه به دفتر خدمات قضایی ، آن است که گواهی فوت متوفی ، تهیه شده تا به عنوان ضمیمه دادخواست انحصار وراثت ، تقدیم شورای حل اختلاف شود . اما خوشبختانه ، در حال حاضر ، مراجعه حضوری به نهادهای مربوطه ، همچون ثبت احوال ، برای دریافت گواهی فوت متوفی ، الزامی نیست و متقاضیان ، می توانند با مراجعه به سایت دریافت گواهی فوت به نشانی death.sabteahval.ir ، گواهی فوت دریافت دارند که اطلاعات کامل در این خصوص ، در مقاله سامانه درخواست گواهی فوت ارائه شده است .

یکی دیگر از مراحل انحصار وراثت قبل از مراجعه به دفاتر خدمات قضایی ، این است که متقاضی ، استشهادیه ای در خصوص منحصر بودن ورثه به افراد معرفی شده ، تهیه و با معرفی دو نفر شاهد ، آن را در دفتر خانه های اسناد رسمی ، تنظیم نمایند . فرم مخصوص استشهادیه مخصوص گواهی انحصار وراثت ، از طریق دفتر اسناد رسمی ، قابل تهیه است . پیشنهاد می شود برای آشنایی بیشتر با این استشهادیه ، مقاله زیر را نیز مطالعه نمایید . در قسمت های بعد ، باقی مراحل انحصار وراثت نیز ، توضیح داده می شوند .

 

 

 

مراحل انحصار وراثت در دفتر خدمات قضایی

در قسمت های قبل ، این موضوع را توضیح دادیم که درخواست صدور گواهی انحصار وراثت ، می بایست از طریق دفاتر خدمات قضایی انجام گیرد . همچنین ، این موضوع را توضیح دادیم که قبل از مراجعه به دفاتر خدمات قضایی ، چه مدارکی باید تهیه و آماده شوند . اما آنچه که در این قسمت قصد داریم بررسی نماییم ، این است که مراحل انحصار وراثت در دفتر خدمات قضایی چیست ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که متقاضی درخواست گواهی انحصار وراثت ، می بایست پس از تهیه کردن گواهی فوت متوفی و استشهادیه انحصار وراثت ، به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و دادخواست گواهی انحصار وراثت را تنظیم نماید . لازم به ذکر است که درخواست صرفا یک نفر از ورثه ، کافی است و نیازی نیست که تمامی آنها ، اقدام به این امر نموده و یا نسبت به درخواست انحصار وراثت ، رضایت داشته باشند .

لازم به ذکر است که مراحل انحصار وراثت در دفتر خدمات قضایی ، آن است که متقاضی ، مدارک دیگری ، همچون شناسنامه و کارت ملی متوفی و نیز ، شناسنامه و کارت ملی وراث را نیز ، ضمیمه دادخواست انحصار وراثت نماید تا به مرجع رسیدگی کننده ، یعنی شورای حل اختلاف ، ارائه شود . همچنین ، سند ازدواج و نیز ، وصیت نامه متوفی ( در صورت وجود ) ، می بایست به عنوان مدارک لازم ، ضمیمه دادخواست انحصار وراثت شده و به دفتر خدمات قضایی تحویل داده شود .

لازم به ذکر است که یکی از بدهی های متوفی که می بایست قبل از تقسیم ارث میان ورثه پرداخت شود ، مالیات بر ارث می باشد که بر اساس نوع مال و طبقه ورثه ، به ارث ، تعلق می گیرد که باید پرداخت شود . تا سال 1395 ، یکی از مراحل انحصار وراثت ، این بود که متقاضیان ، با مراجعه به اداره مالیات ، گواهی مربوط به مالیات بر ارث را نیز ، اخذ و ضمیمه دادخواست گواهی انحصار وراثت می کردند . اما در حال حاضر ، گرفتن این گواهی ، الزامی نبوده و از مراحل انحصار وراثت ، محسوب نمی شود .

 

مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف

در قسمت های قبل ، این موضوعات را مورد بررسی قرار دادیم که مراحل انحصار وراثت چیست و مراحل انحصار وراثت قبل از مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و پس از آن نیز ، توضیح داده شد . همانطور که گفته شد ، متقاضی انحصار وراثت ، پس از تهیه مدارکی ، همچون گواهی فوت و استشهادیه مربوطه ، می بایست دادخواست خود را از طریق مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ، تقدیم نماید تا در مرجع قضایی ، مورد رسیدگی قرار گیرد .

همانطور که اشاره شد ، انحصار وراثت و صدور گواهی انحصار وراثت ، در صلاحیت شورای حل اختلاف آخرین اقامتگاه متوفی ، می باشد . اما سوالی که ممکن است مطرح شود ، این است که مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف چگونه است و به عبارت دیگر ، شورای حل اختلاف ، پس از دریافت دادخواست انحصار وراثت ، چگونه به این دادخواست رسیدگی می کند ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف ، به این صورت است که شورا ، مدارک ارائه شده ، توسط متقاضیان انحصار وراثت را مورد بررسی قرار داده و سپس ، اقدام به آگهی نمودن این موضوع در روزنامه می کند تا اگر جز ورثه معرفی شده ، شخص دیگری نیز ، ادعای ارث در خصوص متوفی را داشته باشد ، خود را معرفی کند . پس از اینکه شورا ، موضوع را آگهی نمود ، یک ماه نیز باید بگذرد تا شورا ، گواهی انحصار وراثت را صادر نماید .

گواهی انحصار وراثتی که شورای حل اختلاف صادر می نماید ، به این صورت است که تمامی ورثه ای که می توانند از متوفی ارث ببرند ، به تفصیل ، مشخص شده و میزان سهم الارث هر کدام از آنها نیز ، مشخص می شود که ورثه ، باید بر اساس آن ، عمل کرده و اموال متوفی را بر اساس آن ، میان خود تقسیم کنند که در این صورت ، اصولا دیگر اختلاف در تقسیم ارث ، ایجاد نخواهد شد .

لازم به ذکر است که تمامی فراینده و مراحل مربوط به صدور گواهی انحصار وراثت از طریق شورای حل اختلاف ، مانند سایر دعاوی حقوقی ، از طریق سامانه ثنا ، به فرد متقاضی ، اعلام می شود . به همین دلیل ، افرادی که دادخواست انحصار وراثت تقدیم نموده و در حال پیگیری مراحل انحصار وراثت هستند ، برای اطلاع از صدور حکم توسط شورای حل اختلاف ، می بایست به حساب کاربری خود در سامانه ثنا مراجعه نموده و حکم انحصار وراثت صادره را دریافت نمایند .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مراحل انحصار وراثتدر کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مراحل انحصار وراثت پاسخ دهند .

 

 

 

 

سوالات متداول

 

1- مراحل انحصار وراثت قبل از مراجعه به دفاتر خدمات قضایی چیست ؟

از جمله مراحل انحصار وراثت قبل از مراجعه به دفاتر خدمات قضایی این است که باید مدارکی همچون گواهی فوت متوفی و استشهادیه رسمی مربوط به آن تهیه شود که جزئیات این موضوع در متن مقاله توضیح داده شده است .

2- مراحل انحصار وراثت پس از مراجعه به دفاتر خدمات قضایی چیست ؟

پس از مراجعه به دفاتر خدمات قضایی باید دادخواست انحصار وراثت از شورای حل اختلاف را تقدیم نموده ومدارک مورد نیاز را ضمیمه آن نمود که برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید مقاله را مطالعه نمایید .

3- مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف به چه صورت است ؟

شورای حل اختلاف پس از دریافت درخواست متقاضی و آگهی نمودن موضوع در روزنامه پس از گذشت یک ماه گواهی انحصار وراثت متوفی را صادر و ورثه و میزان سهم الارث آنها را تعیین می کند که جزئیات این موضوع در مقاله آمده است .

منبع : مراحل انحصار وراثت

انتشار : ۲ اسفند ۱۴۰۰

انتقال سند بعد از فوت موکل


به دلیل اینکه عقد وکالت با فوت یکی از طرفین پایان می یابد ، انتقال سند بعد از فوت موکل ، امکان پذیر نیست و نیاز به رضایت ورثه وی دارد . ضمانت اجرای حقوقی انتقال سند بعد از فوت موکل ، این است که این انتقال ، غیر نافذ بوده و نیاز به تنفیذ ورثه دارد و ضمانت اجرای کیفری آن ، ممکن است به صورت مجازات فرد مرتکب ، به جرم انتقال مال غیر باشد .

 

 

وکالت ، از جمله عقودی است که به موجب آن ، شخصی به دیگری ، نیابت می دهد تا از جانب وی ، امور مشخصی را به انجام برساند و در این قرارداد ، شخصی که انجام اموری را به دیگری تفویض می کند ، موکل و شخصی که نماینده یا نایب موکل در انجام امور است ، تحت عنوان وکیل شناخته می شود . عقد وکالت ، در امور مختلفی ، کاربرد دارد که یکی از مهم ترین آنها ، این است که موکل ، شخصی را وکیل خود می کند تا ملک خریداری شده را ، به نام خود یا دیگری ، سند بزند .

با این وجود ، گاهی ممکن است این اتفاق بیفتد که موکل ، پس از اینکه شخصی را برای انتقال سند ، وکیل خود نمود ، فوت کند . در چنین شرایطی ، ممکن است این سوال ممکن است مطرح شود که آیا این امکان وجود دارد که پس از فوت کردن یا مرگ موکل ، وکیل وی ، بتواند سند را انتقال بدهد یا خیر ؟ پاسخ به این پرسش ، از این جهت اهمیت دارد که عقد وکالت ، یک عقد جایز است که اصولا با فوت یکی از طرفین ، به هم می خورد .

برای پرداختن به این موضوع ، در ادامه این مقاله ، ابتدا امکان انتقال سند بعد از فوت موکل را مورد بررسی قرار داده و در ادامه نیز ، به ترتیب ، ضمانت اجرای حقوقی و ضمانت اجرای کیفری انتقال سند پس از مرگ موکل را توضیح خواهیم داد .



آیا انتقال سند بعد از فوت موکل امکان پذیر است

یکی از عقود مهمی که در قانون مدنی ، پیش بینی شده است ، بیع یا خرید و فروش می باشد که در خصوص اموال منقول و غیر منقول ، قابل انجام است . برای انعقاد قرارداد بیع یا خرید و فروش ، لزومی نیست که حتما خود مالک ، اقدام به انعقاد معامله و انتقال سند نماید ؛ بلکه می تواند برای انجام این امر ، به شخص دیگری وکالت داده و در واقع ، فرد دیگری را وکیل خود کند که به جای وی ، اقدام به انعقاد معامله و یا انتقال سند نماید .

علاوه بر این ، مرسوم است که در حال حاضر ، پس از خرید و فروش املاک به موجب مبایعه نامه ، فروشنده ، به خریدار ملک ، وکالت می دهد تا به جای وی ، به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نموده و سند را به نام خودش ، انتقال بدهد ؛ بدون اینکه نیاز به هیچ گونه حضوری از جانب موکل یا فروشنده ، باشد .

در عمده موارد ، چنین وکالتی ، به صورت وکالت بلاعزل داده می شود . وکالت بلاعزل در خصوص انتقال سند ، به این معنا است که موکل یا فروشنده ، نمی تواند اقدام به بر هم زدن عقد وکالت نموده و به عبارت دیگر ، عزل وکیل یا خریدار ، امکان پذیر نمی باشد . با این حال ، در مواردی ، ممکن است که موکل یا فروشنده ، پس از اعطای وکالت به وکیل ، فوت کند . در این شرایط ، این سوال مطرح می شود که آیا انتقال سند بعد از فوت موکل ، امکان پذیر است یا خیر ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که بر اساس قانون مدنی ، عقد وکالت ، نوعی عقد یا قرارداد جایز محسوب می شود . جایز بودن قرارداد وکالت ، به این معنا است که هم وکیل و هم موکل ، می توانند با اراده خود ، به عقد وکالت ، خاتمه دهند . همچنین ، به موجب ماده 678 قانون مدنی ، عقد وکالت ، با استعفای وکیل و همچنین ، با فوت و یا جنون هر یک از وکیل و موکل ، از بین می رود و دیگر این وکالت نامه ، اعتباری نخواهد داشت .

بنابراین ، در پاسخ به این سوال که آیا انتقال سند بعد از فوت موکل امکان پذیر است یا خیر ، باید گفت که اصولا بعد از اینکه موکل فوت کند ، قرارداد وکالت نیز ، به پایان می رسد . حتی اگر عقد وکالت ، به صورت وکالت بلاعزل بوده باشد نیز ، به محض فوت یا مرگ موکل ، اعتبار وکالت داده شده ، خاتمه یافته و دیگر موکل ، نمی تواند به حق و اختیاری که به موجب سند وکالت نامه به وی داده شده است ، استناد نماید .

به همین دلیل ، انتقال سند بعد از فوت موکل ، به لحاظ حقوقی ، امکان پذیر نمی باشد و در صورتی که کاشف به عمل آید که در زمان انتقال سند ، موکل فوت نموده ، ولی وکیل ، سند را به شخص دیگری یا به خودش انتقال داده است ، از این باب ، مسئولیت حقوقی و کیفری پیدا خواهد کرد که در قسمت های بعدی ، ضمانت اجرای حقوقی و کیفری انتقال سند بعد از فوت موکل را مورد بررسی قرار خواهیم داد .

با این حال ، ممکن است این سوال مطرح شود که تکلیف مال خریداری شده چه می شود و آیا فوت موکل که مانع انتقال سند توسط وکیل می شود ، منجر به از بین رفتن حقوق قانونی خریدار ملک می شود یا خیر ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که اصولا زمانی که مالک یا موکل فوت می کند ، حقوق قانونی وی ، به ورثه اش منتقل می شود . به همین دلیل ، در صورت فوت موکل ، ورثه وی باید اقدام به انتقال سند نمایند .

 

ضمانت اجرای حقوقی انتقال سند بعد از فوت موکل

در قسمت قبل ، به بررسی این موضوع پرداختیم که آیا امکان انتقال سند بعد از فوت موکل وجود دارد یا خیر . همانطور که گفته شد ، عقد وکالت به عنوان یک قرارداد جایز ، با فوت موکل یا وکیل ، بر هم می خورد و دیگر نمی توان به آن استناد نمود و ورثه باید برای انتقال سند به خریدار ، اقدام کنند . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که اگر وکیل ، بعد از فوت موکل ، اقدام به انتقال سند به خود یا دیگری نماید ، چه ضمانت اجرای حقوقی در خصوص وی قابل اعمال است ؟

لذا در این قسمت ، قصد داریم ضمانت اجرای حقوقی انتقال سند بعد از فوت موکل را مورد بررسی قرار دهیم . با این توضیح که ، منظور از ضمانت اجرای حقوقی ، بر خلاف ضمانت اجرای کیفری ، مجازات شخصی که اقدام به انتقال سند بعد از فوت موکل نموده ، نیست . بلکه ضمانت اجرای حقوقی انتقال سند بعد از فوت موکل ، آثار خود را در خصوص وضعیت معامله انجام شده ، نشان خواهد داد .

بر اساس ماده 247 قانون مدنی ، معامله کردن مال دیگران ، تنها در صورتی که امکان پذیر است که معامله کننده ، ولی قهری ، وصی یا وکیل دیگری باشد و یا مالک ، راضی به انجام آن باشد . حتی اگر مالک اصلی ، باطنا رضایت به انجام معامله باشد ، باز هم معامله کردن اموال دیگران ، بدون اجازه وی یا داشتن سمت ولایت یا وکالت ، نافذ نمی باشد . چنین قراردادی را در اصطلاح حقوقی ، قرارداد فضولی می نامند که به معنای آن است که معامله اموال دیگران ، بدون رضایت یا داشتن سمت صورت گرفته است .

اما در خصوص اینکه ضمانت اجرای حقوقی معامله فضولی یا انتقال سند توسط موکل بعد از فوت وکیل چیست ، باید گفت که قرارداد مذکور ، غیر نافذ خواهد بود و غیر نافذ بودن این قرارداد ، بدان معنی است که نیازمند تنفیذ یا رضایت مالک اصلی است و چون در این مورد خاص ، مالک اصلی ، فوت کرده است ، ورثه وی ، قائم مقام متوفی شده و می بایست معامله انجام شده توسط فرد را ، تنفیذ یا اجازه نمایند . اما ممکن است ورثه ، به جای تنفیذ معامله ، انتقال سند بعد از فوت موکل توسط وکیل را نپذیرفته و اصطلاحا ، آن را رد کنند . البته ، اگر مبایعه نامه تنظیم یا ثمن معامله پرداخت شده باشد ، ورثه قادر به رد آن نیستند .

 

 

 

ضمانت اجرای کیفری انتقال سند بعد از فوت موکل

در قسمت های قبل ، این موضوعات را بررسی نمودیم که انتقال سند بعد از فوت موکل ، امکان پذیر نبوده و ضمانت اجراهای حقوقی و کیفری در پی خواهد داشت . همچنین ، بر اساس قانون مدنی ، انتقال سند بعد از فوت موکل ، نوعی معامله فضولی محسوب شده که غیر نافذ است و خریدار ، در چنین شرایطی ، باید الزام به تنظیم سند رسمی یا انتقال سند را ، از ورثه متوفی درخواست کند .

اما علاوه بر ضمانت اجرای حقوقی ، انتقال سند بعد از فوت موکل ، ممکن است ضمانت اجرای کیفری نیز در پی داشته باشد ؛ فلذا در این قسمت ، قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که انتقال سند بعد از فوت موکل ، چه ضمانت های اجرایی کیفری در پی خواهد داشت ؟ منظور از ضمانت اجرای کیفری ، جرایم و مجازات هایی است که در این خصوص ، پیش بینی شده است که به بررسی آن خواهیم پرداخت .

بر اساس قوانین و مقررات جزایی ، در صورتی که شخصی ، مال دیگری را ، بدون رضایت وی یا داشتن سمت مشخصی ، از روی علم و آگاهی نسبت به تعلق آن به مالک ، به فرد دیگری منتقل نماید و در انجام این امر ، سوء نیت داشته باشد ، ممکن است بتوان علیه وی ، شکایت از فروش مال غیر را مطرح نمود . انتقال مال غیر ، به نوعی یکی از مصادیق جرم کلاهبرداری محسوب می شود که بر اساس قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس ، قابل مجازات خواهد بود . البته ، اگر قبل از انتقال سند توسط وکیل ، مبایعه نامه تنظیم یا ثمن معامله پرداخت شده باشد ، جرم انتقال مال غیر محقق نشده است .

تفاوت جرم انتقال مال غیر با معامله فضولی ، در داشتن سوء نیت و توسل به وسایل متقلبانه برای انتقال سند به نام دیگری ، می باشد . به این معنا که مرتکب ، باید از روی علم به اینکه مال موضوع انتقال ، متعلق به فرد دیگری است ، اقدام به انجام این کار نموده باشد . بنابراین ، در صورتی که موکل ، که اقدام به انتقال سند بعد از فوت موکل می کند ، سوء نیتی در انجام این امر نداشته باشد ، نمی توان وی را به خاطر جرم انتقال مال غیر ، به مجازات فروش مال غیر محکوم کرد .

اما در خصوص اینکه ضمانت اجرای کیفری انتقال سند بعد از فوت موکل چیست ، باید به مجازات کلاهبرداری ، مذکور در قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا ، اختلاس و کلاهبرداری مراجعه نمود که بر اساس ماده یک این قانون ، این مجازات ، شامل حبس مرتکب از 1 تا 7 سال ، جزای نقدی معادل مالی که به دست آورده است و همچنین ، رد مال به صاحب آن می باشد .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص انتقال سند بعد از فوت موکل در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون انتقال سند بعد از فوت موکل پاسخ دهند .

 

 

 

 

سوالات متداول

 

1- آیا امکان انتقال سند پس از فوت موکل وجود دارد ؟

بر اساس قانون مدنی عقد وکالت عقد جایز محسوب می شود و با فوت یکی از طرفین پایان می یابد فلذا انتقال سند پس از فوت موکل به استناد آن وکالتنامه امکان پذیر نمی باشد که شرح این موضوع در متن مقاله ذکر شده است .

2- ضمانت اجرای حقوقی انتقال سند پس از فوت موکل چیست ؟

ضمانت اجرای حقوقی انتقال سند بعد از فوت موکل این است که چون معامله انجام شده به صورت معامله فضولی بوده است غیر نافذ بوده و نیازمند تنفیذ یا رضایت ورثه است که جزئیات بیشتر در این خصوص در متن مقاله آورده شده است .

3- ضمانت اجرای کیفری انتقال سند پس از فوت موکل چیست ؟

ضمانت اجرای کیفری انتقال سند به نام شخص ثالث پس از فوت موکل می تواند شامل مجازات انتقال مال غیر یعنی حبس و جزای نقدی و رد مال باشد که برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید متن مقاله را مطالعه نمایید .

منبع : انتقال سند بعد از فوت موکل

انتشار : ۲ اسفند ۱۴۰۰

ترخیص کالا از گمرک


نحوه ترخیص کالا از گمرک ، ابتدا از طریق ثبت اظهارنامه کالا در سامانه گمرک می باشد و سپس ، باقی مراحل آن ، از قبیل کنترل کالا ، اخذ مجوزهای لازم از سازمان های مربوطه و تایید کارشناس ، باید طی شود . هزینه ترخیص کالا از گمرک ، شامل مواردی چون حقوق ورودی ، سود بازرگانی ، هزینه باربری ، انبارداری ، تخلیه ، تعرفه کارشناس و آزمایشگاه است .

 

 

یکی از مهم ترین فرایندهای مربوط به واردات کالاها ، فرایند ترخیص آن ها از گمرک می باشد ؛ به این معنا که هر یک از تجاری که از سایر کشورها ، قصد وارد نمودن کالاهایی را دارند ، می بایست با توجه به قوانین و مقررات موجود ، اقدام به ترخیص نمودن آنها از گمرک نمایند و در غیر این صورت ، ممکن است کالاهای وارد شده ، با مشکلاتی همچون قاچاق بودن ، مواجه شوند .

لذا ، به دلیل اهمیت فرایند ترخیص کالاها از گمرک ، نیاز است که فعالان اقتصادی ، با اطلاع از جوانب قانونی موضوع ، اقدام به ترخیص کالاها نمایند . بنابراین ، در خصوص نحوه ترخیص کالا از گمرک ، باید به مسائلی ، همچون دارا بودن مجوزهای لازم و تهیه مدارک مورد نیاز ، توجه داشت . به همین دلیل ، سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که ترخیص کالا از گمرک به چه صورت است ؟

برای پاسخ دادن به این سوال ، ابتدا به این سوال پاسخ می دهیم که منظور از ترخیص کالا از گمرک چیست و پس از بررسی سامانه ترخیص کالا از گمرک و مراحل و نحوه آن ، به بررسی این موضوع می پردازیم که هزینه ترخیص کالاها از گمرک چقدر است ؟



منظور از ترخیص کالا از گمرک چیست

افرادی که شغل آنها ، تجارت بوده و به نوعی ، مشغول انجام امور تجاری می باشند ، بر اساس قانون ، تاجر محسوب می شوند و می بایست فعالیت های تجاری خود را با رعایت مقررات قانون تجارت و سایر مقررات تجاری انجام بدهند . یکی از عمده ترین فعالیت های تجاری ، صادرات و واردات کالاها می باشد که شرایط و احکام خاص خود را دارد .

از عمده ترین و اصلی ترین احکام و قوانین ناظر بر این نوع از فعالیت های تجاری ، ترخیص کالاها از گمرک می باشد ؛ به این معنا که افرادی قصد وارد نمودن کالا به کشور را داشته ، می بایست بر اساس ضوابط قانونی ، اقدام به ترخیص نمودن کالا از گمرک نمایند و در غیر این صورت ، کالاهای وارد شده آنها ، تحت عنوان کالای قاچاق ، شناخته شده و ممکن است ضمانت اجراهای حقوقی و کیفری ، بر موضوع مترتب شود .

اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که منظور از ترخیص کالا از گمرک ، توسط افرادی که تاجر هستند ، چیست ؟ پاسخ به این سوال را می بایست در قانون امور گمرکی مشاهده نمود که بر اساس بند ث ماده 1 این قانون ، ترخیص کالا از گمرک ، به معنای خروج کالا از اماکن گمرکی و آزاد سازی آنها به صورت قانونی ، پس از انجام تشریفات گمرکی مربوطه است .

بنابراین ، منظور از ترخیص کالا از گمرک ، این است که کالاهای موجود در گمرک ، اعم از انبارها ، باراندازها ، اسکله ها ، فرودگاه ها ، ایستگاه های راه آهن و هر محل دیگری که تحت نظارت گمرک است ، طی عملیات گمرکی مشخص شده ، آزاد شده و دارنده کالا ، بتواند با استفاده از سند ترخیص کالا ، آنها را به نحوی قانونی ، وارد کشور نماید .

 

سامانه ترخیص کالا از گمرک

در قسمت قبل ، به بررسی این موضوع پرداخته شد که منظور از ترخیص کالا از گمرک چیست . همانطور که اشاره شد ، وارد کنندگان کالا ، می بایست با استفاده از فرایندهای قانونی ، کالاهای خود را از مبادی گمرک ، ترخیص نمایند تا بتوانند برای آنها ، شناسه کالا نیز دریافت نمایند . اما سوالی که مطرح می شود ، این است که آیا ترخیص کالا از گمرک به صورت آنلاین نیز امکان پذیر است ؟ همچنین ، در خصوص سامانه ترخیص کالا از گمرک نیز ، سوالاتی مطرح می شود که در این قسمت ، قصد داریم آن را بررسی نماییم .

در خصوص سامانه ترخیص کالا از گمرک ، باید به این موضوع توجه داشت که یکی از اولین مراحل ترخیص کالا از گمرک ، تکمیل اظهارنامه مربوط به کالا ، توسط افراد یا شرکت های تجاری ثبت شدهمی باشد . به این معنا که متقاضی ترخیص از گمرک ، ابتدا می بایست اطلاعات مربوط به کالاهای خود را در سامانه ، وارد نموده و به عبارت دیگر ، اظهارنامه گمرکی خود را در سامانه EPL تکمیل کند .

این مرحله از ترخیص کالا از گمرک ، به صورت آنلاین ، قابل انجام است و نیازی به مراجعه حضوری نخواهد بود . نحوه ثبت اظهارنامه برای ترخیص کالا از گمرک ، از طریق سامانه ، به این صورت است که متقاضی ، باید ابتدا به سایت رسمی گمرک به نشانی epl.irica.gov.ir ، مراجعه نموده و پس از وارد نمودن اطلاعاتی چون نام کاربری ، رمز عبور و کد شناسایی ، اظهارنامه EPL را تکمیل نموده و سایر مراحل ترخیص کالا از گمرک را پیگیری کنند .

با این وجود ، در نظر داشته باشید که استفاده از سامانه ترخیص کالا از گمرک ، نیازمند آن است که متقاضی ، ابتدا به صورت حضوری ، به یکی از شعب گمرک مراجعه نموده و حساب کاربری خود را فعال نموده باشد تا با استفاده از این سامانه ، بتواند اظهارنامه گمرکی مربوطه را ، تکمیل کند . در قسمت بعد ، سایر مراحل و نحوه ترخیص کالا از گمرک ، توضیح داده می شود .

 

 

 

مراحل و نحوه ترخیص کالا از گمرک

در قسمت های قبلی ، به بررسی ترخیص کالا از گمرک پرداخته و سامانه آنلاین ترخیص کالا از گمرک ، که برای ثبت اظهارنامه گمرکی EPL راه اندازی شده است را مورد بررسی قرار دادیم . اما در تکمیل این موضوع ، می بایست نحوه ترخیص کالا از گمرک را نیز ، توضیح دهیم . لذا در این قسمت ، قصد داریم ، مراحل ترخیص کالا از گمرک را ذکر نماییم .

همانطور که گفته شد ، اولین مرحله ترخیص کالا از گمرک ، ثبت اظهارنامه EPL می باشد که از طریق سامانه آنلاین نیز ، این امر امکان پذیر است . البته ، متقاضی ترخیص کالا از گمرک ، برای انجام این امر و همچنین ، استفاده از سایر خدمات سامانه جامع امور گمرکی ، می بایست با مراجعه حضوری به گمرک ، نام کاربری و رمز عبور ، برای ورود به این سامانه را دریافت کرده باشد .

لازم به ذکر است که اظهار کالا در گمرک ، نیازمند ارائه مدارکی ، همچون اظهارنامه واردات قطعی ، کپی کارت بازرگانی ، بارنامه ، ترخیصیه ، گواهی مبدا ، فاکتور خرید ، اعلامیه تامین ارز ، مجوز ثبت سفارش ، بیمه نامه ، پروانه بهره برداری ، کاتالوگ و بروشور ، پروانه صادراتی ، وکالت نامه رسمی یا کارت حق العمل کاری و همچنین ، اخذ مجوزهای قانونی از سازمان های ذی صلاح می باشد .

پس از انجام این مرحله ، نوبت به احراز هویت و تعیین مسیر می رسد . در این مرحله ، دایره احراز هویت گمرک ، اسناد و اظهارنامه ها را مورد بررسی قرار داده و در صورتی که این اطلاعات ، مورد تایید قرار گیرد ، یک شماره ثبت به متقاضی اختصاص خواهد داد . در مرحله بعد ، لازم است که کالاهای مورد نظر ، مورد کنترل و بررسی قرار گرفته و مطابقت آنها با اسناد و اظهارنامه ها ، مورد تایید قرار گیرد .

نحوه ترخیص کالا از گمرک در این مرحله ، به این صورت است که مجوزهای لازم ، جهت آزاد سازی و ترخیص از گمرک ، باید صادر شوند . به این معنا که برخی کالاها ، نیازمند صدور مجوز از نهادهای مربوطه می باشند . مثلا ، سازمان استاندارد ، وزارت بهداشت ، سازمان انرژی اتمی و یا وزارت جهاد کشاورزی ، می بایست مجوز ورود برخی کالاها به کشور را صادر کنند تا امکان ترخیص کالا از گمرک ، فراهم شود . این موضوع ، باید به تایید کارشناس گمرک نیز برسد .

در این مرحله ، متقاضی ، باید پس از تایید نهایی ترخیص کالا از گمرک ، هزینه ترخیص از گمرک را نیز پرداخت نماید و پس از دریافت فیش واریز هزینه ترخیص ، سند ترخیص نیز ، صادر می شود و صاحب کالا ، می تواند سایر مراحل ترخیص از گمرک را به صورت قانونی ، طی کند . پس از آن ، مجوز بارگیری از گمرگ صادر می شود و باید هزینه هایی همچون هزینه انبارداری ، هزینه تخلیه و بارگیری ، هزینه بیمه کالا و غیره ، پرداخت شود و نهایتا ، انباردار ، اجازه تخلیه کالا از انبار را صادر می نماید .

 

هزینه ترخیص کالا از گمرک

در قسمت های قبل ، به بررسی ترخیص کالا از گمرک ، مراحل و نحوه انجام آن ، پرداخته شد و سامانه مربوطه در گمرک ، که به نوعی ، مرتبط با سامانه تدارکات الکترونیکی دولت است ، مورد بررسی قرار گرفت . همانطور که گفته شد ، پس از انجام مراحل ترخیص کالا از گمرک ، صاحب کالا برای خارج کردن کالاهای خود از انبار ، می بایست هزینه هایی را نیز پرداخت نماید . به همین دلیل ، این سوال ممکن است مطرح شود که هزینه ترخیص کالا از گمرک چقدر است ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که هزینه ترخیص کالا از گمرک ، بستگی به عوامل و فاکتورهای مختلف و متعددی دارد . به عنوان نمونه ، هزینه ترخیص کالا از گمرک ، شامل مواردی همچون هزینه باربری ، انبارداری ، تخلیه کالا ، تعرفه های تایید کارشناس برای ترخیص کالا و هزینه های مربوط به انجام بررسی های آزمایشگاهی می باشد . هزینه ترخیص کالا از گمرک ، شامل حقوق ورودی کالا و سود بازرگانی نیز می شود .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص ترخیص کالا از گمرک در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون ترخیص کالا از گمرک پاسخ دهند .

سوالات متداول

 

1- ترخیص کالا از گمرک چیست ؟

ترخیص کالا از گمرک به این معناست که کالاهای وارداتی به کشور پس از انجام فرایندهای مربوط به آزاد سازی کالاها و پرداخت هزینه های مربوطه به صورت قانونی وارد کشور شوند که برای کسب اطلاع بیشتر می توانید مقاله را مطالعه نمایید .

2- نحوه ترخیص کالا از گمرک چگونه است ؟

پس از ثبت اظهارنامه در سامانه گمرک و احراز هویت و کنترل کالاها می بایست مجوزهای لازم صادر شده و پس از تایید کارشناس و پرداخت هزینه ها سند ترخیص صادر شده و اجازه بارگیری آن داده می شود که شرح آن در مقاله آمده است .

3- هزینه ترخیص کالا از گمرک چقدر است ؟

هزینه ترخیص کالا از گمرک شامل هزینه مواردی از قبیل ورودی کالا و سود بازرگانی و هزینه باربری و انبارداری و تخلیه کالا و هزینه های مربوط به کارشناسی می باشد که جزئیات این موضوع در متن مقاله ذکر شده است .

منبع : ترخیص کالا از گمرک

انتشار : ۲ اسفند ۱۴۰۰

سایت بیمه پارسیان


سایت بیمه پارسیان، به آدرس اینترنتی parsianinsurance.ir، در جهت ارائه خدمات بیمه ای، فعالیت می کند. برای ثبت نام در این سایت، می بایست پس از ورود به پورتال، روی گزینه ورود و سپس ثبت نام، کلیک نمود. خرید بیمه نامه، استعلام نرخ و استعلام خسارت نیز از بخش خدمات اینترنتی سایت بیمه پارسیان، انجام می شود.

 

 

صنعت بیمه، تنها صنعتی است که در آن، بهای خدمات، احتمالی بوده و امکان محاسبه دقیق بها، وجود ندارد. در واقع، شرکت بیمه گر، با پذیرش ریسک و خطر، کسب درآمد می کند. بنابراین، در انتخاب شرکت بیمه، سطح توانگری آن شرکت، مهمترین فاکتور خواهد بود.

یکی از شرکت های بیمه گر موجود در ایران، شرکت بیمه پارسیان می باشد. این شرکت، در پورتال اینترنتی متعلق به خود، به آدرس اینترنتی parsianinsurance.ir، خدمات اینترنتی مرتبط با انواع بیمه نامه را ارائه می دهد. از آنجا که این سایت، بخش های مختلفی، در جهت ارائه خدمات بیمه ای دارد، لازم است با این پورتال آشنا شد.

در همین راستا، ما در این مقاله، قصد داریم، پس از معرفی سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir، نحوه ثبت نام، خرید بیمه نامه، استعلام نرخ و خسارت بیمه نامه و سایر خدمات این پورتال را توضیح دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر، با ما همراه باشید.

 

برای ورود به سایت بیمه پارسیان کلیک کنید.

 

سایت بیمه پارسیان

 

 

کاربران برای ورود به پورتال بیمه پارسیان باید به آدرس parsianinsurance.irمراجعه کنند.



معرفی سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir

شرکت سهامی عام بیمه پارسیان، در راستای قانون تاسیس موسسات بیمه غیر دولتی و اخذ مجوز از بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، به عنوان یک شرکت بیمه گر، آغاز به کار نمود. سرمایه شرکت بیمه پارسیان، هم اکنون، پنج هزار میلیارد ریال بوده و سهامداران عمده این شرکت نیز شامل گروه مالی بانک پارسیان، شرکت سرمایه گذاری پارسیان، شرکت سرمایه گذاری تدبیر و صبا تامین پارسیان می باشند.

 

فعالیت بیمه پارسیان، با اخذ پروانه، در اردیبهشت ماه سال 1382، آغاز شده و مرتبط با انجام امور بیمه های بازرگانی، اعم از بیمه های اموال، مسئولیت و اشخاص می باشد. این شرکت بیمه، هم اکنون، از لحاظ سطح توانگری، بزرگ ترین بیمه خصوصی ایران، محسوب می شود.

 

سایت بیمه پارسیان نیز، به آدرس اینترنتی parsianinsurance.ir، در جهت آشنایی بیشتر علاقه مندان با امکانات این شرکت بیمه ای و تسریع و تسهیل در ارائه خدمات بیمه ای، راه اندازی شده است. استعلام وضعیت بیمه نامه، استعلام اصالت، استعلام اندوخته، استعلام خسارت، استعلام نرخ، صدور بیمه نامه و دانلود نرم افزار بیمه پارسیان، برخی از مهم ترین خدمات سایت بیمه پارسیان می باشد.

 

ثبت نام در سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir

در بخش قبل، به معرفی سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir و امکانات این سایت، پرداختیم. از آنجا که برای برخورداری از برخی خدمات این پورتال، نیاز به ثبت نام در آن، می باشد، در این بخش، نحوه ثبت نام در سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir، را آموزش خواهیم داد.

برای ثبت نام در سایت بیمه پارسیان، پس از ورود به پورتال، به آدرس اینترنتی parsianinsurance.ir، روی گزینه ورود کلیک نمایید.

 

ورود به پورتال parsianinsurance.ir

 

سپس در صفحه پیش رو، روی گزینه ثبت نام، کلیک نمایید.

 

خرید بیمه در سایت بیمه پارسیان

 

در بخش ثبت نام، می بایست، اطلاعات خواسته شده، در مورد جزئیات حساب، از جمله نام کاربری، رمز عبور، پست الکترونیک و جزئیات مشخصات فردی، شامل نام، محل کار، آدرس، کد پستی، استان، شهر و مواردی از این قبیل را وارد نموده و روی گزینه ثبت تغییرات، کلیک نمایید.

 

استعلام بیمه در سایت بیمه پارسیان

 

لازم به ذکر است، در بخش ثبت نام، وارد کردن فیلدهایی که با رنگ قرمز، علامت گذاری شده اند، اجباری می باشد.

 

 

 

نحوه خرید بیمه در سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir

در بخش های قبل، پس از معرفی سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir، نحوه ثبت نام در این پورتال را توضیح دادیم. در این قسمت، برای کاربرانی که قصد خرید بیمه نامه، از این سایت را دارند، نحوه خرید بیمه، در سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir را آموزش، خواهیم داد.

برای خرید اینترنتی بیمه نامه، در سایت بیمه پارسیان، پس از ورود به پورتال، به آدرس parsianinsurance.ir، روی بخش خدمات اینترنتی، کلیک نمایید.

 

سایت بیمه پارسیان

 

در این بخش، می بایست، بیمه مورد نظر خود را انتخاب نمایید. خرید بیمه های مسافرتی، آتش سوزی، حوادث و تمدید بیمه نامه های خودرو، شامل بدنه و شخص ثالث، در این پورتال، امکان پذیر می باشد، ما در این بخش، خرید بیمه نامه حوادث انفرادی دفترچه ای را به عنوان نمونه، آموزش خواهیم داد.

 

ورود به پورتال parsianinsurance.ir

 

برای خرید بیمه نامه حوادث انفرادی دفترچه ای، پس از کلیک روی این گزینه، از بخش صدور بیمه نامه، اطلاعات خواسته شده، شامل نوع تعهد، نام، نام پدر، کد ملی، تلفن، شغل و سایر موارد را وارد نموده و روی گزینه مرحله بعدی، کلیک نمایید.

 

خرید بیمه در سایت بیمه پارسیان

 

پس از انجام مراحل فوق، می توانید برای خرید بیمه نامه حوادث انفرادی دفترچه ای، اقدام نمایید. لازم به ذکر است، برای خرید بیمه نامه پارسیان، می توانید با مرکز ارتباط با مشتریان بیمه پارسیان، به شماره 8259 -021 نیز تماس حاصل نمایید.

 

راهنمای دریافت استعلام نرخ بیمه نامه در سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir

در بخش های قبل، پس از بررسی سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir، نحوه ثبت نام و خرید بیمه نامه را در این پورتال آموزش دادیم، در این قسمت، راهنمای دریافت استعلام نرخ بیمه نامه، در سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir را آموزش خواهیم داد.

برای دریافت استعلام نرخ بیمه نامه در سایت بیمه پارسیان، پس از ورود به پورتال، به آدرس اینترنتی parsianinsurance.ir، از صفحه اصلی پورتال، روی خدمات اینترنتی، کلیک نمایید.

 

استعلام بیمه در سایت بیمه پارسیان

 

در صفحه پیش رو، روی استعلام نرخ و خسارت بیمه نامه، کلیک نموده و یکی از موارد استعلام نرخ بیمه نامه مسافرتی و استعلام نرخ بیمه نامه ثالث را بسته به بیمه نامه مدنظر خود، انتخاب نمایید.

 

سایت بیمه پارسیان

 

ما در این بخش، استعلام نرخ بیمه نامه ثالث را به عنوان نمونه، بررسی خواهیم نمود. برای استعلام نرخ بیمه نامه ثالث، پس از کلیک روی این گزینه، اطلاعات خواسته شده، از جمله گروه خودرو، نوع خودرو، موارد استفاده، یدک، سال ساخت و پوشش های درخواستی را وارد نموده و گزینه تایید را بزنید. لازم به ذکر است، پر کردن فیلدهایی که با رنگ قرمز، علامت گذاری شده اند، الزامی می باشد.

 

ورود به پورتال parsianinsurance.ir

 

پس از انجام مراحل فوق و کلیک روی گزینه تایید، این امکان را خواهید داشت، تا برای استعلام بیمه نامه از طریق سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir اقدام نمایید.

 

راهنمای دریافت استعلام خسارت در سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir

در بخش های قبلی، ضمن معرفی سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir، نحوه ورود به پورتال، ثبت نام، خرید اینترنتی بیمه نامه و استعلام نرخ بیمه نامه را نیز بررسی نمودیم. در این بخش، توضیح خواهیم داد، راهنمای دریافت استعلام خسارت در سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir چگونه می باشد.

برای دریافت استعلام خسارت در سایت بیمه پارسیان، پس از ورود به پورتال این شرکت بیمه، به آدرس parsianinsurance.ir، روی گزینه خدمات اینترنتی، کلیک نمایید.

 

خرید بیمه در سایت بیمه پارسیان

 

سپس، از بخش استعلام نرخ و خسارت بیمه نامه، گزینه استعلام خسارت را انتخاب نمایید. ما در این بخش، استعلام خسارت بیمه شخص ثالث را به عنوان نمونه، بررسی خواهیم کرد.

 

استعلام بیمه در سایت بیمه پارسیان

 

برای دریافت استعلام خسارت در سایت بیمه پارسیان، شماره کامل بیمه نامه و کد بیمه گذار را وارد نموده و گزینه مرحله بعدی را بزنید.

 

سایت بیمه پارسیان

 

پس از انجام این مرحله، می توانید با وارد کردن اطلاعات خواسته شده، برای دریافت استعلام خسارت، از سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir، اقدام نمایید.

 

خدمات سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir

در بخش های قبل، ابتدا سایت بیمه پارسیان را معرفی نمودیم و در ادامه، نحوه ورود به پورتال، ثبت نام، خرید و استعلام نرخ و خسارت را در این پورتال، بررسی کردیم. از آنجا که سایت بیمه پارسیان، خدمات دیگری را نیز علاوه بر موارد گفته شده، به کاربران خود، ارائه می دهد، در این بخش، به توضیح خدمات سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir، می پردازیم.

راهنمای مشتریان: فرم پیشنهاد بیمه نامه، ساعت کار، سوالات متداول، طرح بیمه ای مشترک و راهنمای دریافت خسارت، از خدماتی هستند که در بخش راهنمای مشتریان، ارائه می شوند. در بخش راهنمای خسارت، می توانید، با کلیک بر روی هر یک از محصولات بیمه ای، روند دریافت خسارت را مطالعه نمایید.

مرکز ارائه خدمات: لیست شعب صدور و پرداخت خسارت، نمایندگان و مراکز درمانی طرف قرارداد، مواردی هستند که می توانید در بخش مرکز ارائه خدمات، مشاهده نمایید. هر یک از این موارد، با ذکر، اسم، آدرس و شماره، نشان داده شده است. همچنین می توانید، از قسمت جستجو، مراکز ارائه خدمات نزدیک به خود را بیابید.

اخبار و اطلاعیه: در بخش اخبار و اطلاعیه، می توانید اخبار مربوط به بیمه پارسیان، از جمله، آگهی مزایده و مناقصه ها، آگهی پذیره نویسی، دعوت به مجامع عمومی عادی و فوق العاده، آغاز به کار شعبات جدید، تخفیفات و شرایط ویژه سهامداران و مواردی از این قبیل را مشاهده نمایید.

خدمات اینترنتی: استعلام نرخ و خسارت بیمه نامه، صدور بیمه نامه، سامانه بیمه های عمر، سامانه بیمه های درمان، کارتابل بیمه گذاران، چتر همراه پارسیان و طرح بیمه ای مشترک پارسیانی، از خدمات اینترنتی سایت بیمه پارسیان می باشند. از بخش چتر همراه پارسیان می توانید، نرم افزار مخصوص به اندروید بیمه پارسیان را دانلود نمایید.

باشگاه مشتریان: تخفیفات بیمه ای، تخفیفات باشگاهی، قرعه کشی، بیمه نامه های من، استعلام نرخ حق بیمه نامه، صدور بیمه نامه، استعلام صحت بیمه نامه، استعلام خسارت و پرداخت اقساط، از خدماتباشگاه مشتریان پورتال بیمه پارسیان می باشد. هم چنین می توانید، از بخش مشاهده همه جوایز، تخفیفات مربوط به خرید بیمه را مشاهده نمایید.

خدمات بیمه: بیمه خودرو، بیمه مسئولیت، بیمه باربری، بیمه انرژی، بیمه آتش سوزی، بیمه اشخاص، بیمه مهندسی، بیمه درمان مسافرتی و بیمه زندگی، از محصولات بیمه ای بیمه پارسیان می باشند که می توانید، با کلیک روی هر مورد، در بخش خدمات بیمه، با پوشش ها، خدمات و ویژگی های آن ها آشنا شوید.

تماس با ما: ارتباط مستقیم با ما از طریق برنامه آیگپ، کتابخانه الکترونیکی، شامل نشریه چتر، تبلیغات رسانه ای بیمه ای، گالری تصاویر، بروشور و پوسترهای بیمه ای و مدیریت دانش، سامانه همکاران، شامل سامانه آیین نامه ها و بخشنامه ها، سامانه مدیریت سرمایه های انسانی و سامانه آموزش و همچنین پیوندها، از خدمات بخش تماس با ما می باشد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سایت بیمه پارسیان ​در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون سایت بیمه پارسیان پاسخ دهند.

سوالات متداول

 

1- آدرس سایت بیمه پارسیان چیست؟

parsianinsurance.ir آدرس اینترنتی سایت بیمه پارسیان می باشد برای کسب اطلاعات بیشتر به متن مقاله مراجعه نمایید.

2- ثبت نام در سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir چگونه است؟

ثبت نام در سایت بیمه پارسیان parsianinsurance.ir از بخش ورود در بالای صفحه اصلی سایت انجام می شود برای دریافت جزئیات بیشتر به متن مقاله مراجعه نمایید.

3- نحوه خرید بیمه در سامانه بیمه پارسیان parsianinsurance.ir چگونه است؟

برای خرید اینترنتی بیمه نامه در سایت بیمه پارسیان باید پس از ورود به پورتال به آدرس parsianinsurance.ir روی بخش خدمات اینترنتی کلیک نمود که در متن مقاله با ذکر جزئیات آموزش داده شده است.

منبع : سایت بیمه پارسیان

انتشار : ۲ اسفند ۱۴۰۰

انواع سندهای تجاری


اسناد تجاری، گروهی از اسناد بودهکه در انواع معاملات تجاری و غیر تجاری، استفاده می شوند. اسناد تجاری، به دو دسته اسناد تجاری عام و خاص، تقسیم می گردند. اسناد تجاری در معنای عام، تمامی سندهای تجاری، از جمله اوراق قرضه و سایر موارد را در بر می گیرد. چک سفته و برات، انواع سند های تجاری در معنای خاص آن هستند که جایگزین پول نقد، در معاملات می شوند.

 

 

به طور کلی و بر اساس قانون، می توان اسناد را به اسناد عادی و اسناد رسمی، تقسیم بندی نمود. اسناد رسمی، اسنادی هستند که در دفاتر اسناد رسمی و توسط مامورین صلاحیت دار، تنظیم می گردند. اسناد عادی، دسته ای دیگر از اسناد بوده که بر خلاف اسناد رسمی، توسط افراد عادی و نه در دفاتر اسناد، تنظیم شده؛ اما با این وجود، قابلیت ارائه در محاکم را دارند.

با توجه به رواج امور مربوط به تجارت، پاره ای از اسناد نیز به این امر، اختصاص داده شدند که در قانون تجارت، موارد استفاده از آن ها، نحوه و تشریفات صدور و قابلیت استناد به آن ها در دعاوی مختلف، مورد پیش بینی قرار گرفته که به آنها، اسناد تجاری گفته می شود. از آنجا که اسناد تجاری و انواع آن، تشریفات صدور مخصوص به خود را دارند، اطلاع از قواعد مربوط به آن ها، برای دست اندرکاران این اسناد، ضروری به نظر می رسد.

از این رو، در این مقاله، قصد داریم، بررسی کنیم که اسناد تجاری چیست و کاربردهای آن، کدام است؛ سپس، مصادیق و انواع سند های تجاری را بر اساس قانون تجارت، توضیح دهیم. چنانچه، پیرامون این موضوع، سوالاتی دارید، با ما همراه باشید.



اسناد تجاری چیست و کاربرد های آن

امروزه، کاربرد سند تجاری، در جامعه، بسیار رواج یافته و کمتر کسی وجود دارد که از آن ها استفاده نکرده باشد. به همین دلیل، باید، به بررسی اسناد تجاری پرداخت و به انواع آن توجه کرد. دانستن ویژگی و کاربرد انواع سند های تجاری، در استفاده از آن ها، بسیار حائز اهمیت می باشد. لذا، قانون تجارت، به بررسی و پیش بینی قواعد و احکام اسناد تجاری پرداخته است.

مبنای اولیه ایجاد اسناد تجاری، جلوگیری از خطرات احتمالی ناشی از حمل مقدار زیاد پول نقد، از مکانی به مکان دیگر، سرقت راهزنان و کاهش هزینه حمل و نقل و در نتیجه سود آوری، بوده است. اما به تدریج، فوایدی دیگری، برای این اسناد مطرح گردید. مهم ترین فایده این اسناد را باید، ابزار پرداخت بودن، در معاملات غیر نقدی دانست. علاوه بر این موارد، بر خی از انواع سند های تجاری، به تدریج، به عنوان وسیله‌ای برای کسب اعتبار و تامین مالی نیز به کار رفتند.

اسناد تجاری، گروهی از اسناد هستند که در انواع معاملات تجاری، استفاده می شوند و دسته ای از آن ها، وسیله‌ای هستند که معاملات غیرنقدی را تسهیل می‌ کنند؛ به عبارتی، در معاملات، جانشین پول نقد شده و پرداختی معاملات غیر نقدی، توسط آن ها صورت می‌ گیرد؛ بنابراین، می توان گفت: مهم ترین ویژگی این دسته از انواع سند های تجاری، کارکرد آن‌ها به عنوان وسیله پرداخت است. بر همین اساس، اسناد تجاری، به دو دسته، اسناد تجاری عام و اسناد تجاری خاص، تقسیم بندی می شوند که در ادامه، به تفصیل، به توضیح هریک خواهیم پرداخت.

 

 

مصادیق و انواع اسناد تجاری در حقوق تجارت به چه صورت است؟

در قسمت قبل، توضیح دادیم که اسناد تجاری چیست و گفتیم که این مفهوم، در قانون تجارت، به دو صورت اسناد تجاری عام و اسناد تجاری خاص، به کار رفته است. لذا، در این قسمت از مقاله، قصد داریم، درباره دسته بندی اسناد تجاری صحبت کنیم و بگوییم، مصادیق و انواع اسناد تجاری، در حقوق تجارت، به چه صورت می باشد. در ادامه، به توضیح هر یک از دو مفهوم اسناد تجاری در مفهوم عام و اسناد تجاری در مفهوم خاص آن می پردازیم.

اسناد تجاری در معنای عام:

اسناد تجاری در معنای عام، شامل هر سندی که در مبادلات تجاری، یعنی مبادلات ناشی از اعمال تجاری موضوع مواد 2 تا 5 قانون تجارت مصوب 1311 مورد استفاده قرار گرفته، می باشد. به طور مثال، می‌توان به چک، سفته، برات، اوراق سهام، اوراق قرضه، ضمانت نامه بانکی، بارنامه و سیاهه تجارتی اشاره کرد .

 

اسناد تجاری در معنای خاص:

منظور از اسناد تجاری به معنای خاص، اسنادی است که معرف کارکرد اصلی خود هستند. به عبارتی دیگر، همانطور که در مباحث پیشین مطرح گردید، اسنادی بوده که جانشین پول نقد در معاملات می گردند و معرف حق دینی حال یا با وعده می باشند. سه سند برات، سفته و چک از مصادیق بارز اسناد تجاری در معنای خاص آن هستند.

 

 

 

 

ویژگی‌ های اسناد تجاری به معنای خاص از چه قرار است؟

در قسمت قبل، توضیح دادیم که مصادیق و انواع سند های تجاری، در حقوق تجارت چیست و اسناد تجاری، در مفهوم عام و خاص آن را گفتیم. همچنین، اشاره کردیم که اسناد تجاری در معنای خاص آن، شامل انواع چک بانکی، سفته و برات می شود. در این قسمت، قصد داریم، درباره ویژگی اسناد تجاری، در معنای خاص آن، صحبت کنیم و بگوییم که ویژگی‌ های اسناد تجاری، به معنای خاص، از چه قرار است؟

 

این اسناد، قابل معامله و نقل و انتقال هستند. به عنوان مثال، می توان چک را ظهرنویسی کرد و به فرد دیگری انتقال داد.

 

این اسناد، سند رسمی نیستند. زیرا، مطابق ماده 1287 قانون مدنی: « اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی، در حدود صلاحیت آن ها و بر طبق مقررات‌ قانونی تنظیم شده باشند، رسمی است . » بنابراین، با توجه به اینکه این اسناد، توسط مقامات مذکور تنظیم نشده‌اند، از دایره اسناد رسمی، خارج می باشند. با این حال، ارائه و طرح دعوا، با استناد به آن ها در محاکم، امکان پذیر می باشد.

 

این اسناد، معرف تعهدی حال یا مدت دار می باشند. بر همین مبنا، بدهکار، مکلف به پرداخت دین خود، در موعد مقرر است.

 

این اسناد، معرف مبلغی پول هستند. هر سند تجاری خاص، بسته به وجهی که در آن، درج شده، نشان دهنده مبلغی پول است که دارنده، می تواند، اقدام به وصول آن، از بانک محال علیه نماید.

 

صدور این اسناد، ویژه تجار نیست، بلکه غیر تجار نیز می توانند، دست به صدور آن‌ ها بزنند.

 

این اسناد، دارای شرایط شکلی و تشریفات مخصوص به خود می باشند. بدین معنا که تنظیم و صدور آن ها، باید کاملا، مطابق شرایط و تشریفات قانونی مخصوص صورت گیرد و در غیر این صورت، از اعتبار سند تجاری و قابلیت اجرایی آن ها، خارج شده و صرفا یک سند عادی محسوب می شوند.

 

این اسناد، مقررات مرور زمان مخصوص به خود را دارند. بدین شرح که چنانچه در موعد مقرر و مندرج در آن ها، اقدام به مطالبه وجه و نقد کردن آن ها نشود، امکان طرح دعوای تجاری، در خصوص آن ها، وجود نداشته و صرفا، اعتبار آن ها، صرفا در حد یک سند عادی خواهد بود و دارنده می تواند، اقدام به طرح دعوای مدنی نماید.

 

این اسناد، این قابلیت را دارند که دارنده، بر اساس آن ها، درخواست صدور قرار تامین خواسته نماید و بتواند، به میزان وجه مندرج، اقدام به توقیف اموال صادر کننده کند.

 

این اسناد، ایجاد کننده مسئولیت تضامنی، برای صادر کنندگان، ظهر نویسان و ضامنین خواهند بود. بدین شرح که دارنده، می تواند، علیه هریک از ضامن، ظهر نویس و صادر کننده، اقدام به طرح دعوای مطالبه وجه سند تجاری را نماید.

چنانچه، قصد کسب اطلاعات بیشتر، در خصوص صدور سفته به صورت الکترونیکی را دارید، مطالعه مقاله ای که در قسمت در ادامه بخوانید آمده است، به شما پیشنهاد می گردد.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اسناد تجاری و انواع آن در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون اسناد تجاری و انواع آن پاسخ دهند.

 

 

 

 

سوالات متداول

 

1- اسناد تجاری در حقوق تجارت به چند دسته تقسیم می شوند؟

اسناد تجاری به دو دسته اسناد تجاری عام و اسناد تجاری خاص تقسیم می گردند که جزئیات مربوط به این موضوع در متن مقاله ارائه شده است.

2- اسناد تجاری در معنای عام شامل چه اسنادی است ؟

هر سندی که در مبادلات تجاری یعنی مبادلات ناشی از اعمال تجاری مورد استفاده قرار گیرد مثل چک سفته اوراق قرضه سند تجاری در معنای عام آن می باشد که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.

3- اسناد تجاری در معنای خاص چه اسنادی هستند؟

اسناد تجاری در معنای خاص اسنادی هستند که قابل معامله و نقل و انتقال بوده و نشان دهنده تعهد دینی حال یا مدت دار هستند نظیر چک سفته و برات که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.

منبع : انواع سندهای تجاری

انتشار : ۲ اسفند ۱۴۰۰

ممانعت از حق و نحوه اثبات آن


دعوای ممانعت از حق یعنی، کسی به موجب دادخواست، رفع ممانعت از حق ارتفاق یا انتفاع خود را که در ملک دیگری بوده، از دادگاه صالح بخواهد. دلایل اثبات دعوای ممانعت از حق کیفری، اثبات سابقه تصرف، اثبات مالکیت و اثبات ممانعت شخصی که اقدام به ممانعت نموده، بوده و شکایت از این دعوا، با ثبت دادخواست یا شکوائیه می باشد.

 

 

بر اساس قانون، هیچکس نمی تواند، استفاده از حق خود را وسیله مزاحمت دیگران قرار دهد و از طرفی، افراد، بر اموال و دارایی های خود، تسلط داشته و حق هرگونه تصرفی را در آن، دارند. یکی از انواع دعاوی که در محاکم دادگستری، مطرح می شود، دعاوی تصرف هستند که با املاک، در ارتباط می باشند.

یکی از انواع دعاوی تصرف، دعوای ممانعت از حق است که می تواند در ملک مشاع نیز اتفاق بیفتد. از آنجا که این دعوا، پیچیدگی های زیادی داشته و در بسیاری از موارد، با دعاوی تصرف عدوانی و خلع ید نیز ارتباط می یابد، لازم و ضروری است تا با مفهوم حقوقی این دعوا و نحوه شکایت از آن، آشنا شد.

از این رو، در این مقاله، قصد داریم، توضیح دهیم که دعوای ممانعت از حق چیست و این امر در خصوص ملک مشاع، به چه صورت، اتفاق می افتد. سپس، دلایل اثبات دعوای ممانعت از حق کیفری و حقوقیو شکایت از آن را بررسی کنیم. چنانچه، پیرامون این موضوع، سوالاتی دارید، با ما همراه باشید.



دعوای ممانعت از حق چیست

در پاسخ به این پرسش که دعوای ممانعت از حق چیست؟ باید گفت،ممانعت از حق را می توان وضعیتی دانست که دارنده یک حق، به واسطه اعمال و رفتار کسی، نتواند از حق خود استفاده کند و به عبارتی، شخص دیگری، مانع استفاده صاحب حق، از حق خود شود. برای تعریف دعوای ممانعت از حق، باید به قانون آیین دادرسی مدنی، رجوع کرد.

 

قانون آیین دادرسی مدنی، در ماده 159 خود، در پاسخ به این پرسش که دعوای ممانعت از حق چیست؟ مقرر می دارد: «دعوای ممانعت از حق، عبارت است از تقاضای کسی که رفع ممانعت از حق ارتفاق یا انتفاع خود را در ملک دیگری بخواهد».

 

بر اساس این ماده، رفع ممانعت از حق، ناظر به حق ارتفاق و حق انتفاعی است که شخصی، در ملک دیگری دارد. لازم به ذکر است که حق انتفاع، حقی است که توسط مالک مال منقول یا غیر منقولی، جهت استفاده از منافع آن، برای شخص دیگر، برقرار می شود، اما، مالکیت منافع، در آن، منتقل نمی گردد. حق ارتفاق، صرفا در خصوص اموال غیر منقول بوده و به معنای این می باشد که حقی، نظیر حق عبور، توسط صاحب ملکی، به شخص دیگر داده می شود، تا او بتواند، از ملک خود، حداکثر استفاده را ببرد.

 

 

 

ممانعت از حق در ملک مشاع

در قسمت قبل، توضیح دادیم که دعوای ممانعت از حق چیست و گفتیم که این دعوا، یکی از انواع دعاوی تصرف، در خصوص اموال غیر منقول می باشد. بدین نحو که کسی، مانع استفاده از حق انتفاع یا حق ارتفاق شخص دیگر شود. پس از توضیح درباره دعوای ممانعت از حق، در این قسمت، قصد داریم، درباره ممانعت از حق، در ملک مشاع صحبت کنیم و بگوییم که ممانعت از حق در ملک مشاع، به چه صورت خواهد بود.

ملک مشاع، ملکی است که مالکین متعدد دارد و هریک از مالکین، دارای سهم مشخص یا برابر در آن ملک هستند. اشاعه ملک غیر منقول، میان شرکا، می تواند، به واسطه به ارث رسیدن مال غیر منقول باشد یا بدین سبب بوده که چند نفر، پس از خرید قدر سهم مشخص، در ملک با یکدیگر، شریک شده باشند. دعوای ممانعت از حق، نه به صورت کیفری و نه حقوقی، علیه شریک در ملک مشاعی، قابل طرح نیست، چرا که تمام آن ها، در جزء جزء مال مشاعی، شریک بوده و اجازه تصرف، بدون اذن یکدیگر را ندارند. همچنین، ممانعت از حق در ملک مشاع، در فروض زیر، نیز امکان پذیر است:

ممانعت از حق در ملک مشاع، می تواند بدین صورت باشد که ملک، پیش از این، در مالکیت شخصی دیگر بوده و حال، به واسطه سببی، مانند ارث، به شرکای مشاعی رسیده و مالک پیشین، به شخصی ثالث، حق ارتفاق یا انتفاع داده باشد. در این حالت، هیچ یک از شرکا، نمی تواند مانع استفاده ثالث، از حق ارتفاق یا انتفاع شخص ثالث گردد و در صورت ممانعت از حق، صاحب حق، امکان طرح دعوای ممانعت از حق را علیه آن ها خواهد داشت.

فرض دیگر ممانعت از حق در ملک مشاع، این است که تمام شرکا که به صورت مشاعی، در مال شریک هستند، با توافق، به شخص ثالثی، حق ارتفاق یا حق انتفاع بدهند و پس از این، یکی از آن ها یا تمام آن ها، مانع استفاده صاحب حق، از حق انتفاع یا ارتفاق وی گردد. در این صورت، صاحب حق، می تواند، اقدام به طرح دعوای ممانعت از حق، نمایند.

 

پس از توضیح در خصوص ممانعت از حق در ملک مشاع، در ادامه قصد داریم، دربارهدلایل اثبات دعوای ممانعت از حق کیفری و حقوقی، صحبت کنیم.

 

 

 

 

نحوه اثبات ممانعت از حق

در قسمت های قبل، در خصوص دعوای ممانعت از حق، به طور کلی ودر ملک مشاع، توضیح دادیم و گفتیم که این دعوا، یکی از انواع دعاوی تصرف است. پس از توضیح در این خصوص، در این قسمت، قصد داریم، نحوه و دلایل اثبات دعوای ممانعت از حق کیفری و حقوقی را از منظر قانون، مورد بررسی قرار دهیم و بگوییم که نحوه اثبات آن، چگونه است.

برای اینکه بتوانیم، دعوای ممانعت از حق حقوقی را به اثبات برسانیم، نیازی نیست که خواهان دعوا، سند مالکیتی، مبنی بر وجود حق انتفاع یا حق ارتفاق به دادگاه ارائه بدهد؛ همین که بتواند اثبات کند که در گذشته، از این حق انتفاع یا ارتفاق، استفاده می کرده و به نوعی، سابقه تصرف داشته، کافی خواهد بود. اما چنانچه، قصد شکایت کیفری داشته باشیم، سند مالکیت، از جمله دلایل اثبات دعوای ممانعت از حق کیفری خواهد بود.

از دیگر موارد ضروری، در نحوه اثبات دعوای ممانعت از حق، اثبات این موضوع می باشد که خوانده دعوا، با قهر و غلبه و به زور، بدون اینکه خواهان، رضایت داشته باشد، با اعمال و رفتار و خود، مانع استفاده او که متصرف سابق است، از حق انتفاع یا ارتفاق خود شده است.

 

پس از توضیح در خصوص دلایل اثبات دعوای ممانعت از حق کیفری و حقوقی، در ادامه قصد داریم، درباره نحوه شکایت از این دعوا، صحبت کنیم.

 

 

نحوه شکایت از دعوای ممانعت از حق

در قسمت های قبل، پس از توضیح دعوای ممانعت از حق، گفتیم که دلایل اثبات دعوای ممانعت از حق کیفری و حقوقی چه خواهد بود. در این بخش، قصد داریم، درباره نحوه شکایت از دعوای ممانعت از حق صحبت کنیم و بگوییم که متقاضی شکایت از این دعوا، باید چه مراحلی را طی کند. نحوه شکایت از دعوای ممانعت از حق، عبارت است از:

تنظیم یک شکواییه یا دادخواست:

در وهله اول، بسته به اینکه فرد، قصد طرح دعوای حقوقی یا کیفری را دارد، باید، اقدام به تنظیم یک شکوائیه یا یک دادخواست با شرح موضوع ممانعت از حق نموده و فایل ورد آن را نیز تهیه نماید.

مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا سامانه اینترنتی ثبت دادخواست:

در مرحله دوم، فرد باید، جهت ثبت دادخواست یا شکوائیه خود و ارسال آن به دادگاه، به صورت حضوری، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند. شایان ذکر است، امکان ثبت دادخواست حقوقی، به صورت اینترنتی و از طریق مراجعه به سامانه ثبت دادخواست، به آدرس remission.adliran.ir/PetitionEdit.aspx نیز فراهم می باشد.

ثبت نام در سامانه ثنا:

برای اطلاع از جلسات رسیدگی دادگاه یا دادسرا، از آنجا که ابلاغ وقت رسیدگی و حضور، صرفا از طریق سامانه ابلاغ الکترونیک یا همان سامانه ثنا، صورت می پذیرد، ضروری است تا شاکی یا خواهان، دارای حساب کاربری، در سامانه ثنا باشد. در صورت عدم داشتن حساب در سامانه ثنا، فرد، می تواند به صورت حضوری و از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا به صورت اینترنتی و با مراجعه به سامانه adliran.ir، اقدام به ثبت نام در سامانه ثنا نماید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص تفاوت دعاوی تصرف عدوانی کیفری و حقوقی، مطالعه مقاله ای که در قسمت در ادامه بخوانید آمده است، پیشنهاد می گردد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد دعوای ممانعت از حق و نحوه اثبات آن ​در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاور حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاور حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دعوای ممانعت از حق و نحوه اثبات آن پاسخ دهند.

 

 

 

 

سوالات متداول

 

1- دعوای ممانعت از حق چیست؟

دعوای ممانعت از حق به معنای این است که کسی به موجب دادخواست یا شکوائیه رفع ممانعت از حق ارتفاق یا انتفاعی که در ملک دیگری دارد را بخواهد که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.

2- نحوه شکایت از دعوای ممانعت از حق چگونه است؟

نحوه شکایت از دعوای ممانعت از حق با ثبت شکوائیه یا دادخواست از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می باشد که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.

3- نحوه اثبات دعوای ممانعت از حق چگونه است؟

نحوه اثبات دعوای ممانعت از حق با اثبات وجود ممانعت و اثبات سابقه تصرف شاکی یا خواهان در ملک مذکور می باشد که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.

منبع : ممانعت از حق و نحوه اثبات آن

انتشار : ۲ اسفند ۱۴۰۰

موارد صلاحیت دادگاه خانواده


دادگاه خانواده، یکی از دادگاه های اختصاصی بوده که صرفا می تواند، به امور در صلاحیت خود، رسیدگی کند. اینکه دادگاه خانواده در چه مواردی صلاحیت دارد، در قانون حمایت خانواده، مشخص شده است. دعاوی طلاق، مهریه، نفقه، حضانت، اجرت المثل و یا ولایت قهری، از جمله موارد در صلاحیت دادگاه خانواده هستند.

 

 

به موجب قانون، تمامی افراد، حق دارند، هنگامی که حقی از آن ها، در معرض تضییع و پایمال شدن قرار می گیرد یا جرمی نسبت به آن ها، رخ می دهد، اقدام به ثبت دادخواست و شکوائیه کنند. قوانین آیین دادرسی کیفری و مدنی، مراجع صالح رسیدگی به هر دعوا را مشخص کرده اند و هر دادگاه، صرفا به دعاوی در صلاحیت خود، رسیدگی می کند که دادگاه خانواده نیز از این امر، مستثنی نیست.

به موجب قانون اختصاص تعدادی از دادگاه های موجود، به دادگاه های موضوع اصل 21 قانون اساسی، در سال 1376، تعدادی از دادگاه های عمومی حقوقی، به دادگاه هایی، تحت عنوان دادگاه خانواده، اختصاص یافت. موارد صلاحیت دادگاه خانواده و تشریفات رسیدگی در آن، در قانون مذکور و همچنین، قانون آیین دادرسی مدنی، آمده و این دادگاه، صرفا، می تواند، به موارد در صلاحیت خود، رسیدگی کند.

از این رو، در این مقاله، قصد داریم، دادگاه خانواده را توضیح داده و بررسی کنیم که دادگاه خانواده در چه مواردی صلاحیت دارد. چنانچه، پیرامون این موضوع، سوالاتی دارید، با ما همراه باشید.



دادگاه خانواده

برای پاسخ به این پرسش که دادگاه خانواده در چه مواردی صلاحیت دارد؟ بهتر است ابتدا، توضیح دهیم که دادگاه خانواده چیست. در سال 1376، قانونی، تحت عنوان قانون اختصاص تعدادی از دادگاه های موجود به دادگاه های موضوع اصل (21) قانون اساسی (دادگاه خانواده)، مورد تصویب مجلس، قرار گرفت. به موجب ماده واحده این قانون، رئیس قوه قضائیه، موظف شد تا حداکثر سه ماه بعد از تصویب این قانون، حداقل یک شعبه از شعب دادگاه های عمومی هر حوزه قضایی را، به دعاوی خانواده اختصاص دهد و دادگاه های عمومی، دیگر صالح به رسیدگی به این دعاوی، نباشند.

به طور کلی، اصل بر این است که تمامی دعاوی حقوقی، در دادگاه های عمومی دادگستری اقامه شوند. اما، برخی موضوعات، به علت تخصصی بودن یا اهمیت موضوعی آن و به موجب تصویب قانون فوق الذکر، اقتضا دارند که در دادگاه های اختصاصی، با ساختار و قضات متفاوت، مورد رسیدگی قرار بگیرند. یکی از این دادگاه ها، دادگاه خانواده است که یک دادگاه تخصصی بوده و صلاحیت رسیدگی به دعاوی خانوادگی و انواع آن را دارد.

موارد صلاحیت دادگاه خانواده، به موجب قانون حمایت خانواده و قانون اختصاص تعدادی از دادگاه های موجود به دادگاه های موضوع اصل (21) قانون اساسی (دادگاه خانواده) مشخص و معین شده اند. بنابراین، دادگاه خانواده، صرفا می تواند به اموری که در صلاحیتش است رسیدگی نماید؛ نه بیشتر و نه کمتر.

پس از توضیح دادگاه خانواده، در ادامه مقاله، قصد داریم، این نکته که دادگاه خانواده در چه مواردی صلاحیت دارد را از منظر قانون حمایت از خانواده، مورد بررسی قرار می دهیم.

 

 

موارد صلاحیت دادگاه خانواده

در قسمت قبل، توضیح دادیم که دادگاه خانواده چیست و گفتیم که این دادگاه، یک دادگاه اختصاصی بوده که در هر حوزه قضایی، وجود دارد و صرفا می تواند، به موارد داخل در صلاحیت خود، رسیدگی کند. لذا در این قسمت، قصد داریم، در خصوص این موضوع که دادگاه خانواده در چه مواردی صلاحیت دارد، صحبت کنیم.

ماده چهارم قانون حمایت از خانواده، به این موضوع که دادگاه خانواده در چه مواردی صلاحیت دارد، پرداخته و موارد صلاحیت دادگاه خانواده، به عنوان یک دادگاه خاص را مشخص کرده است. بر اساس این قانون، صلاحیت دادگاه خانواده را می توان شامل دعاوی زیر دانست که عبارتند از :

نامزدی و خسارات ناشی از بر هم زدن آن ؛ از جمله دعاوی در صلاحیت دادگاه خانواده، دعاوی مربوط به نامزدی و مطالبه خساراتی است که در صورت بر هم خوردن آن، به طرفین وارد می گردد.

شروط ضمن عقد نکاح ؛ یکی دیگر از موارد داخل در صلاحیت دادگاه خانواده، دعاوی مربوط به شروط ضمن عقد نکاح، نظیر حق تعیین محل زندگی که به زوجه داده شده و سایر مواردی از این دست می باشد.

نکاح دائم ، موقت و اذن در نکاح ، طلاق، فسخ نکاح، رجوع و بذل مدت ؛ دعاوی پیرامون انواع نکاح، همچنین، طلاق یا فسخ نکاح، رجوع در طلاق رجعی و بذل مدت در عقد موقت، از دیگر مواردی است که رسیدگی به آن، در صلاحیت دادگاه خانواده خواهد بود.

ازدواج مجدد ؛ چنانچه مردی، قصد ازدواج مجدد داشته و بخواهد اذن و تجویز آن را از دادگاه بگیرد، رسیدگی و صدور حکم به این خواسته، در صلاحیت دادگاه خانواده است.

مهریه، جهیزیه، نفقه زن و اقارب، اجرت المثل ایام زوجیت، تمکین و نشوز ؛ تمامی دعاوی در خصوص مهریه، جهیزیه، نفقه فرزندان و همسر، همچنین مزد کارهای زن در طول زندگی، رسیدگی به دعاوی مربوط به تمکین و صدور حکم نشوز نیز از جمله مواردی می باشند که در صلاحیت دادگاه خانواده هستند.

اهدای جنین، تغییر جنسیت، سرپرستی کودکان بی سرپرست و اثبات نسب ؛ چنانچه شخصی، در خصوص مواردی، نظیر روند قانونی تغییر جنسیت، مسائل پیرامون اهدای جنین و به سرپرستی گرفتن فرزند یا اثبات نسب، قصد طرح دعوا داشته باشد، باید، دادخواست خود را به دادگاه خانواده ارسال کند.

حضانت و ملاقات طفل ؛ تمامی دعاوی مربوط به حضانت، سلب حضانت، تعیین روز و ساعات ملاقات یا صدور دستور موقت ملاقات فوری با فرزند، از جمله موارد صلاحیت دادگاه خانواده می باشند.

رشد، حجر و رفع آن، ولایت قهری ، قیمومت ، امور مربوط به ناظر و امین اموال محجوران و وصایت در امور مربوط به آنان ؛ امور مربوط به محجوران، تعیین امین بر اموال آنان، تعیین ناظر، صدور حکم رشد یا حکم رفع حجر و تمامی موارد پیرامون این موضوع، در صلاحیت دادگاه خانواده خواهد بود.

امور مربوط به غایب مفقود الاثر ؛ چنانچه شخصی، غایب مفقود الاثر باشد و همسر یا وراث او، قصد طرح دعاوی، نظیر تقسیم اموال، صدور حکم موت فرضی و مواردی از این دست را داشته باشند، باید به دادگاه خانواده، مراجعه نمایند.

دادگاه خانواده، به سایر دعاوی حقوقی که خارج از صلاحیت آن باشد، رسیدگی نکرده و حکم صادر نمی کند. از سوی دیگر، در صورتی که دعوایی، در صلاحیت دادگاه خانواده باشد نیز دادگاه عمومی بایستی با صدور قرار عدم صلاحیت، پرونده را به دادگاه خانواده ارسال کند تا دادگاه خانواده، به آن رسیدگی نماید.

 

 

 

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در موردموارد صلاحیت دادگاه خانوادهدر کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینابه سوالات شما عزیزان پیرامون موارد صلاحیت دادگاه خانوادهپاسخ دهند.

 

 

 

 

سوالات متداول

 

1- دادگاه خانواده چه نوع دادگاهی است ؟

دادگاه خانواده یک دادگاه تخصصی است و صرفا به دعاوی که بر اساس قانون در صلاحیت آن قرار دارد رسیدگی می کند که اطلاعات بیشتر در این خصوص ضمن مقاله توضیح داده شده است .

2- چه مواردی در صلاحیت دادگاه خانواده قرار دارد ؟

کلیه دعاوی خانوادگی نظیر دعاوی مربوط به طلاق نشوز و تمکین حضانت و سایر موارد دعاوی در صلاحیت دادگاه خانواده می باشند که شرح کامل موارد صلاحیت دادگاه خانواده در مقاله ذکر شده است.

3- در صورتی که دعاوی خانوادگی در دادگاه های دیگری اقامه شده باشد تکلیف چیست ؟

در این صورت دادگاه مذکور باید قرار عدم صلاحیت صادر کرده و پرونده را به دادگاه خانواده ارجاع نماید که این مطلب در مقاله توضیح داده شده است

منبع : موارد صلاحیت دادگاه خانواده

انتشار : ۲ اسفند ۱۴۰۰

شرایط تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی


از جمله شرایط تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی ، این است که مجازات حبس یا زندان تعیین شده ، از نوع مجازات درجه هشت تا سه ( حبس یا زندان تا 15 سال ) بوده و شرایطی ، همچون جهات تخفیف در مجازات ، اصلاح مرتکب ، جبران ضرر و زیان بزه دیده و عدم وجود سابقه کیفری موثر ، وجود داشته باشد تا تعلیق زندان ، امکان پذیر شود .

 

 

بر اساس قانون مجازات اسلامی ، انواع و اقسام مجازات هایی که در خصوص جرایم ارتکابی پیش بینی شده است ، شامل 4 دسته کلی حدود ، قصاص ، دیات و تعزیرات می باشد . مجازات های تعزیری یا تعزیرات ، به مجازات هایی گفته می شود که مقدار و میزان آن ها ، بر خلاف مجازات های حدی ، در اسلام ، تعیین نشده است و به همین دلیل ، قاضی دادگاه ، پس از رسیدگی به جرم ، اختیار تعیین میزان مجازات را خواهد داشت .

اما گاهی ، ممکن است که بنا به دلایل و شرایطی ، دادگاه صادر کننده حکم ، اجرای تمام یا قسمتی از مجازات تعزیری یا زندان مرتکبین را ، به حال تعلیق درآورد که در این صورت ، تبدیل حبس تعزیری به حبس تعلیقی ، به این معنا است که مجازات زندانی ، در طول مدت زمان مشخصی ، اجرا نشود . اما اگر در طول این مدت ، وی دوباره جرمی مرتکب شود ، مجازات زندان تعلیق شده ، اعمال خواهد شد . اما سوال مهمی که در این خصوص مطرح می شود آن است که در چه شرایطی حبس تعزیری تعلیق می شود ؟

برای پاسخ دادن به این سوال ، در ادامه این مقاله ، ابتدا به بررسی این موضوع می پردازیم که آیا تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی ، امکان پذیر می باشد یا خیر . سپس ، شرایط تبدیل حبس تعزیری به حبس تعلیقی را مورد بررسی قرار داده و به این سوال نیز پاسخ می دهیم که تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی در چه جرایمی امکان پذیر نمی باشد ؟



آیا تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی امکان پذیر می باشد

در قانون مجازات اسلامی ، انواع مجازات ها ، تعیین شده است که از میان آنها ، می توان به قصاص ، دیات ، حدود و تعزیرات اشاره نمود . مجازات های حدی ، به مجازات هایی گفته می شود که میزان و مقدار آنها ، به صورت کامل ، در شرع اسلام ، تعیین شده است و از آن رو که قانون مجازات اسلامی نیز ، بر اساس موازین اسلامی تدوین یافته ، مجازات های حدی در این قانون ، کاملا بر اساس اسلام ، تعیین شده است .

با این حال ، دسته دیگری از مجازات ها وجود دارد که مقدار و میزان آنها در شرع ، معین نشده ، بلکه قاضی دادگاه ، با عنایت به قانون ، می تواند مقدار آن را مشخص کند که به این مجازات ها ، مجازات تعزیری گفته می شود. در ماده 18 قانون مجازات اسلامی ، در خصوص مجازات تعزیری ، چنین مقرر شده است که تعزیر ، نوعی مجازات است که نوع ، مقدار ، کیفیت اجرا و مقررات مربوط به تخفیف ، تعلیق ، سقوط و سایر احکام مربوط به آن ، در قانون مشخص شده است .

لذا مجازات تعزیری ، به مجازاتی گفته می شود که قاضی دادگاه ، با در نظر گرفتن شرایط خاصی ، مقدار و میزان آن را بر اساس محدوده قانونی تعریف شده ، معین می کند . به عنوان نمونه ، بر اساس شرایطی ، همچون وضعیت روحی مرتکب ، قصد و انگیزه وی ، شیوه ارتکاب جرم ، وضعیت شخصی و خانوادگی مرتکب و مواردی از این قبیل ، میزان مجازات تعزیری ، ممکن است کم یا زیاد شود .

لازم به ذکر است که بر اساس قانون مجازات اسلامی ، می توان 8 درجه مجازات تعزیری را ملاحظه نمود که مجازات تعزیری درجه 8 ، خفیف ترین آنها ( شامل حبس تا سه ماه ، شلاق تا 10 ضربه و جزای نقدی تا 10 میلیون ریال ) و مجازات تعزیری درجه 1 ( شامل حبس بیش از 25 سال ، جزای نقدی بیش از یک میلیارد ریال ، مصادره اموال و انحلال شخص حقوقی ) ، شدیدترین نوع مجازات تعزیری محسوب می شود . پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مجازات های تعزیری ، به مقاله تقسیم بندی درجات مجازات تعزیری ، مراجعه نمایید .

لذا یکی از انواع مجازات های تعزیری ، حبس یا زندان است که دارای انواع مختلفی همچون حبس تعزیری و تعلیقی است . اما در این خصوص ، سوالی که مطرح می شود ، این است که آیا تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی امکان پذیر می باشد ؟ برای اینکه به این سوال پاسخ دهیم ، بهتر است اندکی در خصوص مجازات تعلیقی صحبت کرده و بگوییم که منظور از تبدیل حبس تعزیری به حبس تعلیقی چیست . به طور کلی ، زمانی که از تعلیق حکم صحبت می کنیم ، منظور این است که دادگاه ، با در نظر گرفتن شرایط به خصوصی ، اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را ، معلق نموده و برای مدت زمان مشخص ، اجرای آن را به تاخیر اندازد

بنابراین ، منظور از تبدیل حبس تعزیری به حبس تعلیقی یا تعلیق زندان ، این است که دادگاه صادر کننده حکم ، با در نظر گرفتن شرایط قانونی ، اجرای مجازات تعزیری زندان را برای مدت زمان مشخص ، به تعویق اندازد . اما به این سوال که آیا تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی امکان پذیر است ، باید پاسخ مثبت داد . به عبارت دیگر ، هر چند مجازات زندان یا حبس تعزیری ، لازم الاجرا است ، در صورت وجود شرایط خاص ، دادگاه می تواند حکم به تعلیق آن ، برای مدت زمان مشخص بدهد که در قسمت بعد ، شرایط تبدیل زندان تعزیری به تعلیقی را توضیح خواهیم داد .

 

شرایط تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی

در قسمت قبل ، به بررسی این موضوع پرداخته شد که آیا تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی یا همان تعلیق زندان امکان پذیر می باشد ؟ همانطور که گفتیم ، در قانون مجازات اسلامی ، شرایطی پیش بینی شده است که در آن ، دادگاه صادر کننده حکم زندان تعزیری ، می تواند ، حکم به تعلیق اجرای آن صادر نموده و به عبارت دیگر ، حبس تعزیری را به تعلیقی تبدیل نماید . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که شرایط تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی چیست ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که شرایط تعلیق نمودن اجرای مجازات های تعزیری و تعلیق نمودن زندان ،همچون حبس یا زندان تعزیری ، به موجب ماده 46 قانون مجازات اسلامی ، مورد پیش بینی قرار گرفته است که بر اساس این ماده ، از جمله شرایط تعلیق در اجرای مجازات های تعزیری همچون زندان یا حبس تعزیری ، می توان به موارد زیر اشاره نمود :

اولا ، در صورتی می توان حبس تعزیری را به حبس تعلیقی تبدیل نمود که جرم تعزیری ، جزء جرایم تعزیری درجه سه تا هشت باشد . به عبارت دیگر ، بر اساس تقسیم بندی مجازات های تعزیری ، جرایمی که مجازات آنها ، حبس تا پانزده سال می باشد ، قابل تعلیق شدن هستند . بنابراین ، در صورتی که مجازات زندان فردی ، بیشتر از پانزده سال باشد ، شرایط لازم برای تعلیق نمودن آن وجود نخواهد داشت .

یکی دیگر از شرایط تبدیل حبس یا زندان تعزیری به تعلیقی و شرایط تعلیق زندان ، آن است که شرایط مقرر برای صدور قرار تعویق صدور حکم وجود داشته باشد . از جمله شرایط تعویق صدور حکم ، بر اساس قانون مجازات اسلامی ، این است که یکی از جهات تخفیف در مجازات ، وجود داشته باشد . همچنین ، در حالتی که پیش بینی شود که مرتکب ، اصلاح شده است و یا در حالت جبران ضرر و زیان وارده به بزه دیده و فقدان سابقه کیفری موثر در وی ، دادگاه می تواند حبس تعزیری را به تعلیقی تبدیل نماید .

از جمله جهات تخفیف در اجرای مجازات که منجر به تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی می شود ، مشارکت متهم در شناخت شرکا و معاونین جرم ، اوضاع و احوال تحریک کننده ای که موقع ارتکاب جرم وجود داشته ، معرفی کردن خود ، وضعیت خاص وی به لحاظ سابقه کیفری و یا تلاش و کوشش وی در راستای تخفیف اثرات جرم و جبران ضرر و زیان وارده می باشد که برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص ، می توانید مقاله جهات تخفیف مجازات را مطالعه نمایید .

یکی دیگر از شرایط تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی ، این است که دادگاه صادر کننده حکم ، تمام یا قسمتی از اجرای مجازات را ، برای مدت یک تا پنج سال ، به حال تعلیق در آورده و آن را برای مدت زمان مشخص ، به تعویق می اندازد . به این معنا که اگر در طول این مدت ، مرتکب ، جرم دیگری انجام نداد ، مجازات زندان یا حبس ، لغو و منتفی می شود ؛ اما اگر در طول این مدت ، جرم دیگری انجام داد ، به مجازات هر دوی آنها ، محکوم شده و اجرای مجازات حبس ، در خصوص وی انجام می شود .

علاوه بر این ، از دیگر شرایط تبدیل مجازات حبس تعلیقی به تعزیری ، این است که علاوه بر دادگاه صادر کننده حکم قطعی زندان ، دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز ، پس از اینکه یک سوم از مجازات زندان تعزیری اجرا شد ، می توانند تقاضای تعلیق اجرای مجازات حبس را داشته باشند . همچنین ، خود محکوم نیز ، در صورتی که یک سوم از مجازات حبس تعزیری را تحمل کرده باشد ، در صورت وجود شرایط قانونی ، می تواند از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری ، تبدیل مجازات زندان به حبس تعلیقی را درخواست کند .

 

 

 

تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی در چه جرایمی امکان پذیر نمی باشد

در قسمت های قبل ، به بررسی این موضوعات پرداختیم که تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی در چه شرایطی امکان پذیر است . همانطور که اشاره شد ، بر اساس قانون مجازات اسلامی ، شرایط خاصی ، برای تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی پیش بینی شده است . اما سوالی که مطرح می شود ، این است که در کدام دسته از جرایم ، امکان تبدیل حکم زندان تعزیری به حکم تعلیقی وجود داشته و تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی و تعلیق زندان در چه جرایمی امکان پذیر نمی باشد ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که تبدیل حبس تعزیری به حبس تعلیقی ، صرفا در خصوص جرایمی ، امکان پذیر است که به صورت مجازات حبس یا زندان تعزیری باشند . به عبارت دیگر ، مجازات های حدی ، قابل تعلیق و تبدیل کردن نیستند ؛ چرا که نوع و میزان آنها ، به صورت دقیق در شرع تعیین شده است و قاضی دادگاه ، این اختیار را ندارد که اقدام به تعلیق مجازات های حدی نماید .

علاوه بر این ، همانطور که گفته شد ، یکی از شرایط تبدیل حبس تعزیری به حکم تعلیقی ، این است که حبس تعزیری ، از نوع حبس درجه سه تا هشت باشد . بنابراین ، مجازات حبس های تعزیری درجه یک و دو ، قابل تعلیق کردن نیستند . بر اساس قانون مجازات اسلامی ، حبس یا زندان بیشتر از پانزده سال تا بیست و پنج سال ( حبس تعزیری درجه دو ) و حبس تعزیری بیشتر از بیست و پنج سال تا سی سال ( حبس تعزیری درجه یک ) ، قابل تعلیق نخواهند بود ؛ بلکه صرفا مجازات های زندان یا حبس تا 15 سال ، قابل تعلیق می باشند .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط تبدیل حبس تعزیری به تعلیقیدر کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی پاسخ دهند .

 

 

 

 

سوالات متداول

 

1- آیا تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی امکان پذیر می باشد ؟

بله در قانون مجازات اسلامی شرایط پیش بینی شده است که در صورت وجود آنها می توان حبس های تعزیری را به مدت یک تا 5 سال تعلیق نمود که برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید متن مقاله را مطالعه نمایید .

2- مهم ترین شرایط تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی چیست ؟

از جمله شرایط تعلیق حبس تعزیری این است که مدت آن تا 15 سال باشد و یکی از شرایط مخففه برای تعویق و تعلیق صدور حکم وجود داشته باشد که شرح بیشتر در خصوص این موضوع در متن مقاله ارائه شده است .

3- تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی در چه جرایمی امکان پذیر نمی باشد ؟

تعلیق زندان صرفا در خصوص جرایم تعزیری درجه سه تا هشت یعنی حبس تا 15 سال امکان پذیر بوده و حبس های بیشتر از 15 سال را در بر نمی گیرد که برای آشنایی بیشتر با این موضوع می توانید مقاله را مطالعه نمایید .

منبع : شرایط تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی

انتشار : ۲ اسفند ۱۴۰۰

تجدید نظر خواهی از رای شورای حل اختلاف و مهلت اعتراض


تمامی آرای صادره از سوی شورای حل اختلاف، از قابلیت تجدید نظر خواهی برخوردار می باشند.تجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف، باید از طریق ثبت دادخواست و در مهلت باشد. این مهلت، برای افراد مقیم ایران، 20 روز و برای مقیم خارج ایران، 2 ماه از تاریخ ابلاغ رای است. مرجع صالح رسیدگی به اعتراض، دادگاه کیفری دو یا دادگاه عمومی واقع در حوزه قضایی شورا می باشد.

 

 

بسیاری از پرونده ها، صرفا جهت صلح و سازش، به شورای حل اختلاف فرستاده می شوند و شورا در خصوص آن ها، حق صدور رای ندارد. در این موارد، شورا، به درخواست طرفین اختلاف، بین آن ها، صلح و سازش برقرار می کند و در غیر این صورت، پرونده را به دادگاه صالح، ارجاع می دهد.

اما، مواردی نیز وجود دارد که شورا، می تواند، اقدام به صدور رای نماید که موارد آن، در قانون مشخص است. وقتی شورا، برای یک اختلاف، رای صادر کند، کسی که رای بر علیه او صادر شده، می تواند اقدام به اعتراض به رای شورا نماید که البته این امر، تابع قواعد، تشریفات و مهلت مخصوص به خود می باشد.

از این رو، در این مقاله، قصد داریم، به بررسیتجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف بپردازیم و بگوییم که مرجع صالح برای آن کجا است؛ سپس، مهلت و نحوه اعتراض به رای شورا را توضیح دهیم. چنانچه، پیرامون این موضوع سوالاتی دارید، با ما همراه باشید.



تجدیدنظر خواهی آرای شورای حل اختلاف

یکی از طرق اعتراض به رای صادره از محاکم، تجدیدنظرخواهی است و البته، این امر، صرفا، در صورتی ممکن می باشد که قانون گذار، این امکان را برای موضوع دعوایی که رای در خصوص آن صادر شده، در نظر گرفته باشد. شورای حل اختلاف نیز یکی از مراجع رسیدگی کننده به پاره ای از دعاوی، با موضوعات مشخص بوده و در موارد مورد پیش بینی قانون گذار، حق صدور رای را نیز دارد.

در بسیاری از موارد، پرونده، صرفا جهت حصول صلح و سازش میان طرفین دعوا و صدور گزارش اصلاحی، در شورای حل اختلاف، به این مرجع، فرستاده می شود. در این موارد، چنانچه طرفین، اقدام به صلح و سازش کنند، شورا، اقدام به صدور گزارش اصلاحی می نماید. این گزارش، قطعی بوده و قابلیت اعتراض ندارد. در صورت عدم حصول سازش نیز پرونده، به مرجع صالح، ارسال می گردد.

اما در پاره ای از دعاوی، نظیر دعاوی مالی زیر 20 میلیون تومان، شورای حل اختلاف، از حق صدور رای، برخوردار است. تجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف، در خصوص تمام آرایی که در شورای حل اختلاف صادر می شود، امکان پذیر می باشد. یعنی، کسی که رای صادر شده در شورای حل اختلاف بر علیه او بوده، می تواند در مهلت آن، اقدام به اعتراض به رای شورا نموده تا مرجع صالح، اقدام به رسیدگی به رای مورد اعتراض نماید.

 

 

مرجع صالح برای تجدیدنظر خواهی از آرای شورای حل اختلاف

در قسمت قبل، در خصوص تجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف در مهلت آن، توضیح دادیم و گفتیم که چنانچه، رای صادره، به ضرر یکی از اصحاب دعوا باشد، می تواند اقدام به اعتراض به رای شورا نماید. در این قسمت، قصد داریم، درباره مرجع صالح تجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف صحبت کنیم. برای اطلاع از مرجع صالح رسیدگی به تجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف، باید به قانون شورای حل اختلاف مراجعه کرد.

طبق ماده 27 این قانون، مرجع صالح رسیدگی اعتراض به رای شورا، دادگاه کیفری دو یا دادگاه عمومی ای است که در حوزه قضایی مشترک با شورای حل اختلاف قرار دارد. در صورتی که مرجع تجدیدنظر خواهی، رای مورد اعتراض را نقض کند، پس از رسیدگی ماهوی، اقدام به صدور رای مجدد، خواهد نمود.

پس از توضیح درباره مرجع صالح رسیدگی کننده اعتراض به رای شورا، در ادامه، قصد داریم، در خصوص مهلت تجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف صحبت کنیم.

 

 

 

 

مهلت درخواست تجدیدنظر خواهی از آرای شورای حل اختلاف

در قسمت های قبل، در خصوص مرجع صالح رسیدگی کننده به دادخواست تجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف و آرایی که قابلیت اعتراض دارند، صحبت کردیم. همچنین، گفتیم که شخصی که قصد اعتراض به رای شورا را دارد، باید این عمل را در مهلت قانونی و مقرر انجام دهد. لذا، در این قسمت، قصد داریم، درباره مهلت درخواست تجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف توضیح دهیم.

درخواست تجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف، مدت زمان و مهلت محدودی دارد و به این صورت نیست که فرد معترض به رای، هر زمان اراده کرد، بتواند اقدام به اعتراض نماید. طبق قانون شورای حل اختلاف، مهلت تجدیدنظرخواهی از آرای شورای حل اختلاف، 20 روز برای ایرانیان مقیم کشور و 2 ماه برای افراد ساکن خارج از ایران، از تاریخ ابلاغ است.

در ادامه، درباره نحوه اعتراض به رای شورای حل اختلاف و مراحل آن، توضیح خواهیم داد.

 

 

نحوه تجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف

در قسمت های قبل، به طور کلی، در خصوص تجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف، توضیح دادیم و گفتیم که مهلت اعتراض به رای شورا، چند روز است. در این قسمت، قصد داریم، درباره نحوه تجدیدنطرخواهی از رای شورای حل اختلاف توضیح دهیم و بگوییم که فرد متقاضی اعتراض به رای شورا، باید چگونه اقدام کند.

در مرحله اول، فرد معترض، باید متن اعتراض خود را آماده کرده و فایل تایپ شده آن را تهیه نماید. سپس به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست تجدیدنظر خواهی خود را ثبت کند. ذکر نام و نام خوانوادگی تجدید نظر خواه و تجدید نظر خوانده، ذکر شماره رای مورد اعتراض، شرح اعتراض و نام بردن مدارک مثبت ادعا و پیوست آن ها، از موارد مورد نیاز در تجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف می باشند.

چنانچه، قصد کسب اطلاعات بیشتر، در خصوص مواردی که شورا، صلاحیت صدور رای دارد را دارید، مطالعه مقاله ای که در قسمت در ادامه بخوانید آمده است، پیشنهاد می شود.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص تجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف و مهلت آن در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تجدیدنظرخواهی از رای شورای حل اختلاف و مهلت آن پاسخ دهند.

 

 

 

 

سوالات متداول

 

1- مرجع صالح رسیدگی به تجدیدنظر خواهی از رای شورای حل اختلاف کجا می باشد؟

مرجع صالح تجدید نظرخواهی از رای شورای حل اختلاف دادگاه کیفری دو یا دادگاه عمومی واقع در حوزه قضایی شورا می باشد که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.

2- مهلت تجدید نظر خواهی از رای شورای حل اختلاف چقدر است؟

مهلت تجدید نظر خواهی از رای شورای حل اختلاف 20 روز از تاریخ ابلاغ رای می باشد که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.

3- نحوه تجدید نظر خواهی از رای شورای حل اختلاف چگونه است؟

نحوه تجدید نظر خواهی از رای شورای اختلاف با ارائه دادخواست به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی بوده که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.

منبع : تجدید نظر خواهی از رای شورای حل اختلاف و مهلت اعتراض

انتشار : ۲ اسفند ۱۴۰۰

مجازات تعزیری


مجازات تعزیری، مجازات هایی بوده که مشمول حدود، قصاص و دیه نیست و قانون گذار، آن ها را در خصوص جرایم تعزیری ای که با توجه به وضعیت جامعه، جرم انگاری کرده، تعیین نموده است. جزای نقدی و محرومیت از حقوق اجتماعی، از انواع این نوع مجازات می باشند. تخفیف و تبدیل مجازات جرایم تعزیری، صرفا در صورت وجود جهات تخفیف، امکان پذیر خواهد بود.

 

 

قانون، برای برقراری نظم، تدوین شده و افراد، موظف هستند که قوانین حاکم بر جامعه را رعایت کنند، در غیر این صورت، مجازات می شوند. طبق قانون کشور ما، مجازات های اصلی، به چهار دسته تقسیم می شود: قصاص، دیه، مجازات حدی و مجازات تعزیری. هر یک از این چهار نوع مجازات اصلی، دارای شرایطی هستند و اعمال هر کدام، بستگی به تحقق این شرایط دارد.

مجازات تعزیری نیز یکی از انواع چهار مجازات اصلی بوده که قانون گذار، برای جرائم تعزیری، به آن، حکم کرده است. به همین دلیل، بخشی از قانون مجازات اسلامی، به جرائم و مجازات های تعزیری، اختصاص یافته و قواعد حاکم بر این مجازات ها، مورد پیش بینی قرار گرفته است. مزیت مجازات تعزیری، این بوده که در مواردی، قابلیت تبدیل به جزای نقدی را دارد و به همین علت، آگاهی از قواعد آن، ضروری به نظر می رسد.

از این رو، در این مقاله، قصد داریم بگوییم، مجازات تعزیری چیست و انواع آن کدامند؛ سپس، در خصوص نحوه تعیین این نوع از مجازات، امکان تخفیف و تبدیل آن، توضیح دهیم. چنانچه، پیرامون این موضوع، سوالاتی دارید، با ما همراه باشید.



جرایم تعزیری چیست؟

در پاسخ به این پرسش که حکم تعزیری چیست و مجازات جرایم تعزیری چه می باشد؟ بهتر است، ابتدا، توضیح دهیم که جرایم تعزیری، چه جرایمی هستند و در قانون مجازات اسلامی، چه تعریفی در خصوص این جرایم وجود دارد و پس از بررسی جرایم تعزیری، به این پرسش که حکم تعزیری چیست و مجازات جرایم تعزیری چه می باشد، پاسخ دهیم.

قانون مجازات اسلامی ما، بسیاری از جرایم را به تبعیت از شرع مقدس، جرم دانسته و برای آن ها مجازات مقرر در شرع را در نظر گرفته است. از جمله این جرایم، جرایم حدی، نظیر زنا، لواط، شرب خمر می باشند. اما، از آنجا که با پیشرفت جوامع، شیوه ارتکاب به جرایم تغییر یافته و مجرمین، از طرق جدیدی، سبب برهم زدن نظم عمومی جامعه می گردند، قانون گذار، دسته ای دیگر از جرایم را، با توجه به نیاز و وضعیت جامعه، جرم انگاری کرده که به آن ها، جرایم تعزیری می گویند.

همچنین، پاره از امور، در شرع مقدس، حرام دانسته شد ه اند ولیکن، برای آن ها مجازاتی در نظر گرفته نشده است. این دسته از امور، در قانون مجازات اسلامی، تحت عنوان محرمات شرعی نام برده می شوند و ارتکاب به آن ها، مستوجب تعزیر خواهد بود. یعنی، قانون گذار، برای آن ها، مجازات تعزیری، تعیین نموده است.

بنابراین، در تعریف جرایم تعزیری چیست، می توان گفت: جرایم تعزیری، دسته ای از محرمات شرعی هستند که در شرع، مجازاتی برای آن ها تعیین نشده و قانون گذار، ارتکاب آن ها را جرم دانسته و برای آن ها، مجازات در نظر گرفته و همچنین، دسته ای از جرایم بوده که با توجه به وضعیت جامعه جرم انگاری شده اند و دارای ضمانت اجرای مشخص می باشند.

 

 

حکم تعزیری چیست؟

در قسمت قبل، توضیح دادیم که جرایم تعزیری چیست و گفتیم که قانون گذار برای آن ها، مجازات تعزیری در نظر گرفته است. در این قسمت، قصد داریم، به این پرسش پاسخ دهیم که حکم تعزیری چیست و در چه مواردی صادر می شود. برای پاسخ به این پرسش که حکم تعزیری چیست؟ باید، مفهوم حکم را از دو منظر مورد بررسی قرار داد که به شرح زیر می باشد:

حکم در معنای رای قاضی: حکم در معنای رای، به معنای رایی می باشد که پس از بررسی پرونده، توسط قاضی رسیدگی کننده به پرونده، صادر می شود. در صورتی که حکم صادره، در خصوص جرایم تعزیری، یعنی آن دسته از جرایمی که در قانون مجازات اسلامی، مستوجب تعزیر دانسته شده اند باشد، به آن، حکم تعزیری می گویند.

حکم در معنای مجازات: حکم در معنای مجازات، به معنای مجازاتی است که برای جرایم تعزیری، در قانون مجازات اسلامی در نظر گرفته شده است. حکم تعزیری، می تواند، شامل حبس، شلاق، محرومیت از حقوق اجتماعی، مصادره کل اموال و سایر موارد مندرج در ماده 19 قانون مجازات اسلامی باشد.

 

 

 

 

مجازات تعزیری چیست ؟

در پاسخ به این پرسش که مجازات تعزیری چه می باشد؟ باید به ماده 18 قانون مجازات اسلامی، مراجعه کرد. این ماده، مقرر می دارد: " تعزیر، مجازاتی است که مشمول عنوان حد، قصاص یا دیه نیست و به موجب قانون، در موارد ارتکاب محرمات شرعی یا نقض مقررات حکومتی، تعیین و اعمال می گردد. نوع، مقدار، کیفیت اجرا و مقررات مربوط به تخفیف، تعلیق، سقوط و سایر احکام تعزیر، به موجب قانون تعیین می شود"

بر اساس این ماده، مجازاتی که قصاص، دیه و حد نباشد، تعزیری بودهو تمامی احکام مربوط به آن، توسط قانون گذار معین می گردد. مجازات دیه، قصاص و حد، مجازات هایی هستند که با توجه به احکام شرعی، تعیین شده اند؛ برای مثال، در شرع آمده که مجازات جرم قتل، قصاص می باشد؛ قانون گذار هم این حکم را از شرع گرفته و به صورت قانون در آورده است.

از آنجا که همه جرایم، در شرع پیش بینی نشده اند، یا برخی افعال و اعمال، صرفا حرام دانسته شده و مجازاتی برای آن ها ذکر نگردیده، با توجه به وضعیت جوامع امروز، قانون گذار، دسته ای از جرایم، تحت عنوان جرایم تعزیری را پیش بینی نموده و خود قانون گذار، اقدام به تعیین مجازات برای آن ها کرده و می کند که به این مجازات ها، مجازات تعزیری می گویند. برای مثال، جرایم راهنمایی رانندگی.

 

 

انواع مجازات تعزیری

در قسمت قبل، توضیح دادیم که حکم تعزیری چیست و گفتیم که مجازات جرایم تعزیری، مجازاتی است که قانون گذار، در خصوص جرایمی که با توجه به نیاز روز جامعه، پیش بینی و جرم انگاری کرده، وضع نموده و شامل هر مجازاتی، غیر از حد، قصاص و دیه می شود. پس از توضیح در این باره که حکم تعزیری چیست، در این قسمت، قصد داریم، در باره انواع مجازات جرایم تعزیری، بر اساس قانون مجازات اسلامی، صحبت کنیم.

ماده 19 قانون مجازات اسلامی، مجازات جرایم تعزیری را به 8 درجه، تقسیم بندی نموده و هر درجه، مشمول حبس، جرای نقدی یا سایر مواردی نظیر شلاق، مصادره کل اموال، انحلال شخص حقوقی، انحلال موقت یا دائم از خدمات دولتی و عمومی، ممنوعیت از اشتغال به یک یا چند شغل برای مدت دائم یا موقت، ممنوعیت از صدور برخی اسناد تجاری، ممنوعیت از دعوت به افزایش سرمایه برای شخص حقوقی و محرومیت از حقوق اجتماعی می شود که تمامی این موارد، انواع مجازات تعزیری محسوب می گردند.

 

 

نحوه تعیین مجازات تعزیری

در قسمت های قبل، توضیح دادیم که حکم تعزیری چیست و انواع مجازات جرایم تعزیری چه می باشد و گفتیم که این دسته از مجازات ها را قانون گذار، در خصوص جرایمی که با توجه به نیاز روز، پیش بینی و جرم انگاری شده اند و در خصوص آن دسته از محرمات شرعی که حکم و مجازاتی برای آن ها در شرع، ذکر نشده ، تعیین نموده است.

پس از توضیح در خصوص اینکه حکم تعزیری چیست و انواع مجازات جرایم تعزیری کدامند، در این قسمت، می خواهیم، در باب نحوه تعیین مجازات جرایم تعزیری صحبت کنیم. بر اساس تبصره ماده 18 قانون مجازات اسلامی، موارد زیر باید در تعیین مجازات جرایم تعزیری، لحاظ شوند که عبارتند از:

"انگیزه مرتکب و وضعیت ذهنی و روانی وی حین ارتکاب جرم": از جمله مواردی که هنگام تعیین مجازات در نظر گرفته می شود، این می باشد که انگیزه مرتکب از ارتکاب جرم چه بوده و در زمان ارتکاب به جرم، چه حالت و وضعیت روانی ای داشته است. به عنوان مثال، داشتن انگیزه شرافتمندانه یا حالت جنون، می تواند در تعیین حداقل مجازات موثر باشد.

" شیوه ارتکاب جرم، گستره نقض وظیفه و نتایج زیانبار آن": از دیگر مواردی که موثر در تعیین مجازات تعزیری بوده، شیوه و نحوه ای می باشد که مرتکب، دست به ارتکاب جرم زده است.

" اقدامات مرتکب پس از ارتکاب جرم": اقداماتی که مرتکب، پس از ارتکاب جرم، انجام می دهد، در تعیین مجازات تعزیری آن، موثر بوده و می توانند سبب رای به حداقل یا حداکثر مجازات شود.

" سوابق و وضعیت فردی، خانوادگی و اجتماعی مرتکب و تاثیر تعزیر بر وی": جایگاه اجتماعی فرد مرتکب، تاثیری که اعمال مجازات، می تواند بر شخصیت وی و تنبیه و اصلاح او بگذارد و سوابق کیفری او نیز از دیگر موارد موثر بر تعیین تعزیر هستند.

چنانچه قصد کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مرور زمان در جرایم تعزیری را دارید، خواندن مقاله ای که در قسمت در ادامه بخوانید آمده است، به شما، پیشنهاد می شود.

 

تخفیف در مجازات تعزیری

در قسمت های قبل، توضیح دادیم که نحوه تعیین مجازات جرایم تعزیری چگونه است و انواع آن کدامند. در این قسمت، قصد داریم بگوییم که تخفیف در مجازات جرایم تعزیری ممکن می باشد یا خیر و جهات تخفیف، چه می باشند. یکی از امکاناتی که قانون، در خصوص جرایم و مجازات های تعزیری، در نظر داشته، امکان تخفیف این نوع از مجازات ها در جرایم تعزیری می باشد. تخفیف مجازات جرایم تعزیری، در صورت وجود جهات تخفیف، امکان پذیر خواهد بود.

جهات تخفیف، شرایط و مواردی هستند که قانون گذار، در ماده 38 قانون مجازات اسلامی، پیش بینی کرده است. این موارد، شامل، حسن سابق، تاثیر و دخالت ضعیف شریک یا معاون جرم در ارتکاب جرم، خفیف بودن نتایج زیان باری که ناشی از جرم می باشد و آسیب کمی که بزه دیده متحمل شده، پشیمانی مرتکب، رضایت شاکی خصوصی، همکاری موثر در مرحله کشف جرم، داشتن انگیزه شرافتمندانه یا وجود تحریک در رفتار شاکی که موثر در ارتکاب جرم بوده، می باشند.

تخفیف در مجازات تعزیری، به این صورت خواهد بود که در صورت وجود جهات تخفیف، قاضی، مخیر است تا حبس تعزیری فرد مرتکب را به میزان یک تا سه درجه، کم تر کند. همچنین، در صورت محکومیت فرد به مصادره اموال، می تواند، این مجازات تعزیری را به جزای نقدی درجه یک تا چهار تبدیل نماید. امکان تبدیل انفصال دائم به موقت نیز به میزان 5 تا 15 سال، وجود داشته و قاضی می تواند، باقی انواع مجازات تعزیری را نیز یک تا دو درجه کاهش دهد.

 

 

تبدیل مجازات تعزیری

مجازات های تعزیری، بر خلاف حدود، قابلیت تبدیل به مجازات دیگر را دارند. بدین ترتیب که یکی از اشکال تخفیف مجازات، در صورت وجود جهات تخفیف، تبدیل آن، به مجازاتی است که از هر جهت، مناسب تر به حال متهم باشد. چنانچه جهات تخفیف، وجود داشته باشند، این امکان وجود دارد که حبس یا شلاق تعزیری را به جزای نقدی تبدیل نمود.

ماده 37 قانون مجازات اسلامی، در خصوص تبدیل مجازات تعزیری، مقرر می دارد: "درصورت وجود یک یا چند جهت از جهات تخفیف، دادگاه می تواند مجازات تعزیری را به نحوی که به حال متهم مناسب‌ تر باشد ... تقلیل دهد یا تبدیل کند" بر اساس این ماده، قاضی، در تبدیل یا تخفیف مجازات، مخیر است و البته، امکان تبدیل، صرفا در صورت وجود جهات تخفیف، ممکن خواهد بود.

بر اساس تبصره های ماده 37 قانون مجازات اسلامی، تبدیل مجازات های تعزیری، مشروط به این شرط خواهد بود که جهات تخفیف، وجود داشته باشند. در صورت وجود جهات تخفیف، قاضی می تواند، محکومیت فرد به مصادره اموال را به جزای نقدی و انفصال دائم را به انفصال موقت تبدیل کرده یا مجازات تعزیری را یک تا دو درجه، کاهش داده و به مجازات تعزیری دیگری تبدیل کند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مجازات تعزیری در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا از طریق مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مجازات تعزیری پاسخ دهند.

 

 

 

 

سوالات متداول

 

1- مجازات تعزیری چیست؟

مجازات تعزیری مجازاتی است که حد و قصاص و دیه نباشد و قانون گذار آن را شخصا در خصوص جرایمی که با توجه به نیاز روز پیش بینی شده تعیین کرده باشد که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.

2- انواع مجازات تعزیری چه می باشد؟

محرومیت از حقوق اجتماعی مصادره کل اموال حبس شلاق و سایر موارد از انواع مجازات تعزیری بوده که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.

3- تخفیف در مجازات تعزیری در چه صورتی امکان دارد؟

تخفیف در مجازات جرایم تعزیری صرفا در صورت وجود جهات تخفیف مجازات پیش بینی شده در قانون وجود دارد که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.

منبع : مجازات تعزیری

انتشار : ۲ اسفند ۱۴۰۰

پیش بینی بورس فردا دوشنبه 2 اسفند


پیش بینی بازار بورس دوشنبه 2 اسفند 1400

 

پیام الیاس کردی، کارشناس بازار سرمایه معتقد است که بازار سرمایه در شرایط کنونی طبق تحلیل عمل نمی کند و بشدت تحت تاثیر تصمیم گیری و گزارش وزیر و نماینده مجلس و … می باشد.

قبل از فرارسیدن اسفند ماه گفته بودیم که طبق روال هر سال عرضه در بازار مشاهده خواهد شد و سهامداران نباید انتظار رشد و تغییر روند در ماه جاری داشته باشند از این رو می توان وضعیت بازار بورس فردا را نیز مشابه به امروز متصور شد.

بر اساس تحلیل کارشناسان، بازار این هفته همچنان معاملات متعادلی برای خود رقم خواهد زد. بنابراین بازار رشد یا افت چشمگیری نخواهد داشت مگر اینکه اخبار جدیدی از مذاکرات برجام مخابره شود.

علی عصاری، کارشناس و فعال بازار سرمایه، روند شاخص کل را بررسی کرد و گفت : بورس امروز از ابتدای معاملات وضعیت خوبی را سپری نکرد و با رسیدن به پایان بازار به مراتب وضعیت بدتری پیدا کرد. اما به هرحال برخی صنایع مانند بانکی‌ها و محصولات فلزی با ورود پول همراه شدند.

وی بیان کرد : به نظر می‌ رسد معاملات فردا وضعیت بهتری نسبت به امروز داشته باشد. البته باید این نکته را در نظر بگیریم که علاوه بر بازار سرمایه سایر بازار های موازی نیز در ابهام مذاکرات برجام به‌ سر می‌ برند و وضعیت مشخصی ندارند.

این کارشناس در پایان خاطرنشان کرد : انتظار می‌ رود بازار سرمایه در این هفته روند متعادل رو به بالایی داشته باشد و با مخابره شدن اخبار مثبت از مذاکرات برجام وضعیت بهتری پیدا خواهد کرد. اما در مجموع باید منتظر نتایج مذاکرات برجام بود تا بتوان تصمیم بهتری برای سرمایه‌گذاری اتخاذ کرد.

 

منبع : اقتصاد آنلاین

 

در ادامه بخوانید: ثبت نام بورس سجام



سوالات متداول

 

1- ✔️بازار بورس در روز آینده به چه صورت خواهد بود؟

✔️روند آینده بازار بورس با توجه به عوامل تاثیر گذار بر آن در پایان هر روز کاری پیش بینی خواهد شد که در متن خبر به طور کامل توضیح داده شده است.

2- ✔️چه عواملی بر شاخص کل و روند آن تاثیر گذار هستند؟

✔️عوامل سیاسی و اقتصادی متفاوتی بر این شاخص تاثیر گذار است که در متن خبر به آن ها اشاره شده است.

3- ✔️تاثیر گذار ترین سهام ها بر روند شاخص مربوط به چه بخش ها و شرکت هایی می باشد؟

✔️معمولا سهام شرکت های بزرگ تر تاثیر بیشتر و مشهود تری بر روند بازار دارند که در متن خبر به این سهام ها اشاره شده است.

منبع : پیش بینی بورس فردا دوشنبه 2 اسفند

انتشار : ۱ اسفند ۱۴۰۰

توقیف پلاک


توقیف پلاک خودرو، می توانند به دلایل مختلف، مانند توقیف سند خودرو، شکایت قضایی خودرو و یا عدم تعویض پلاک انجام گیرد. برای دریافت توقیف پلاک، باید به یکی از مراکز پلیس راهور مراجعه نمود. همچنین، استعلام توقیف پلاک، تنها از طریق مراجعه حضوری صورت گرفته و سایت اینترنتی برای آن، طراحی نشده است.

 

 

پلاک خودرو، مانند اثر انگشت در ماشین ها است که این شماره پلاک تنها برای هر خودرو صادر شده و هیچ اتومبیلی، دارای پلاک مشابه با پلاک دیگر خودروها نمی باشد. بنابراین، می توان گفت پلاک خودرو، کد شناسایی خودرو بوده و از طریق پیگیری این کد، می توان به تمامی مشخصات خودرو و صاحب آن دست یافت؛ اما در مواردی ممکن است، پلاک خودرو توقیف گردد.

توقیف پلاک، می تواند به دلایل مختلفی، مانند وجود بدهی مدیون، شکایت قضایی و مواردی از این قبیل صورت بگیرد. علاوه بر این، از طریق توقیف پلاک، می توان از بسیاری از موارد، مانند معامله خودرو های سرقت شده، جلوگیری به عمل آورد. زیرا، زمانی که شکایتی بر روی پلاک خودرو وجود داشته باشد، پلاک آن، توقیف و معاملات آن، ممنوع می گردد. بنابراین، لازم است اشخاص در معاملات خودرو، به نحوه دریافت و استعلام توقیف پلاک، آگاهی داشته باشند، تا در انجام معاملات، با مشکل خرید خودرو با پلاک توقیف شده، مواجه نشوند.

با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله قصد داریم، در ابتدا، دلایل توقیف پلاک را بیان کنیم و در ادامه، نحوه گرفتن توقیف پلاک از طریق پلیس راهور و سایت اینترنتی آن را بررسی کنیم؛ در انتها، نیز راجع به این موضوع که چگونه می توان توقیف پلاک را استعلام گرفت، توضیح خواهیم داد. اگر در خصوص این موضوع سوالاتی دارید، در این مقاله همراه ما باشید.



دلایل توقیف پلاک

قانون گذار، برای جرائمی که در حوزه رانندگی به وقوع می پیوندد، برای اشخاص خاطی، مجازات های گوناگونی در قانون در نظر گرفته است که یکی از این مجازات ها، توقیف پلاک می باشد. توقیف پلاک خودرو، به دلایل گوناگون صورت می گیرد که عبارتند از:

 

توقیف پلاک به علت وجود بدهی و دستور اجرای ثبت : توقیف پلاک خودرو، یکی از از ضمانت اجرایی هایی می باشد که از طریق آن، شخص مدیون مکلف شده به پرداخت بدهی خود اقدام نماید. در این حالت، شخص مدیون، نمی تواند خودرو خود را به دیگری بفروشد یا آن را به غیر، انتقال نماید. زیرا، توقیف پلاک به درخواست شخص طلبکار، از طریق اجرای ثبت، صورت گرفته است. این دین، می تواند به دلایل مختلفی مانند عدم پرداخت مهریه، چک، سفته و مواردی از این قبیل باشد.

 

توقیف پلاک به علت عدم تعویض پلاک: تعویض پلاک و انتقال سند، یکی از مراحل مهم در معاملات خودرو می باشد. خریدار و فروشند، باید بعد از معامله، به یکی از مراکز تعویض پلاک مراجعه کرده و برای انجام این امر اقدام نمایند. این موضوع، معمولا بدین شکل انجام شده که فروشنده به خریدار، وکالت داده تا او اقدام به تعویض پلاک کند. اما در صورتی که خریدار، از انجام این امر امتناع ورزد، فروشنده می تواند درخواست توقیف پلاک نماید.

 

توقیف پلاک به علت شکایت قضایی خودرو: شکایت قضایی خودرو، بدین معنا است که دعوای حقوقی، کیفری یا تخلف راهنمایی و رانندگی، در مورد خودرویی ثبت شده باشد که هویت راننده آن، مشخص نیست. در این گونه موارد، شخص زیان دیده، شکایتی روی پلاک خودرو، ثبت می نماید که در این حالت، پلاک خودرو مذکور، توقیف می شود. شکایت قضایی، شامل مواردی مانند عدم پرداخت مبالغ بالای جرائم راهنمایی رانندگی، عوارض شهرداری، اتومبیل های سرقتی و خودرو های مزاحم می شود. همچنین، در صورتی که شکایت قضایی، رفع نگردد، خودرو در توقیف باقی می ماند.

 

حتما بخوانید: استعلام شکایت از پلاک خودرو

 

نحوه گرفتن توقیف پلاک

در بخش قبل، در خصوص دلایل توقیف پلاک توضیح دادیم و گفتیم، پلاک خودرو، می تواند به دلایلی، مانند عدم تعویض پلاک توسط خریدار و یا بابت دیون شخص مدیون، توقیف گردد. حال در این بخش، قصد داریم نحوه گرفتن توقیف پلاک و مراحل آن را توضیح دهیم. توقیف پلاک، از دو طریق انجام می گیرد:

 

طرح دعوا در دادگاه : در این روش، اشخاص شاکی باید در دادگاه طرح دعوا کرده و سپس بعد از گرفتن تامین خواسته یا دستور موقت، در خواست توقیف پلاک نماید. به این ترتیب، بعد از دریافت توقیف پلاک، باید به پلیس راهور مراجعه کرده و با ارائه نامه توقیف پلاک، این موضوع را در سیستم ثبت نموده و پلاک را توقیف نماید.

 

اجرای ثبت : در روش دوم، اگر شخص شاکی، دارای سند لازم الاجرا مثل چک باشد، دیگر نیاز به مراجعه به دادگاه و طرح دعوا نیست. او می تواند، مستقیما به اجرای ثبت مراجعه کرده و درخواست توقیف پلاک بابت بدهی نماید و در نهایت، مثل مورد قبل، به مراکز پلیس راهور مراجعه کرده و با ارائه نامه، توقیف پلاک را سیستم ثبت نماید.

 

باید این نکته در نظر گرفته شود که بر خلاف پرداخت مالیات خودرو که از سامانه های اینترنتی، انجام می گیرد،تا به امروز، سایت اینترنتی که صرفا بتوان از طریق آن، توقیف پلاک را دریافت نمود، راه اندازی و طراحی نشده است و افراد، تنها از طریق مراجعه حضوری می توانند توقیف پلاک، دریافت نمایند.

 

بیشتر بخوانید: سامانه نوبت دهی تعویض پلاک

 

 

 

توقیف پلاک از طریق پلیس راهور

در بخش قبل، در خصوص نحوه گرفتن توقیف پلاک توضیح دادیم و گفتیم، شخص متقاضی توقیف پلاک، می تواند از طریق روش های گوناگون، نسبت به این امر اقدام نماید. در این بخش از مقاله، قصد داریم توقیف پلاک از طریق پلیس راهور را بیان کنیم.

 

برای توقیف پلاک از طریق پلیس راهور، شخص متقاضی، باید یا از طریق طرح دعوا در دادگاه و دریافت تامین خواسته و یا دستور موقت، درخواست توقیف پلاک نماید و یا مستقیما به اجرای ثبت مراجعه کرده و درخواست توقیف پلاک کند. در هر دو این روش ها بعد از آن که شخص متقاضی نامه توقیف پلاک را دریافت کرد، باید به مراکز پلیس راهور مراجعه نموده و توقیف پلاک را در سیستم پلیس راهور ثبت نماید.

 

بیشتر بخوانید: نحوه شکایت از پلاک خودرو مزاحم

 

سایت توقیف پلاک اینترنتی

در بخش قبل، در خصوص توقیف پلاک از طریق پلیس راهور صحبت کردیم و گفتیم، برای دریافت توقیف پلاک از طریق پلیس راهور، باید از طریق ثبت شکایت و دریافت دستور، برای توقیف پلاک، اقدام نمود. حال در این بخش، قصد داریم سایت استعلام توقیف پلاک اینترنتی را توضیح دهیم.

 

در خصوص سایت توقیف پلاک اینترنتی، باید در ابتدا به این نکته اشاره کنیم که تا به امروز، سایت اینترنتی برای توقیف پلاک، طراحی و ایجاد نشده است و اشخاص متقاضی، تنها با مراجعه حضوری به مراکز پلیس راهور ، می توانند توقیف پلاک را دریافت نمایند.

 

البته، سایت پلیس راهور ۱۲۰ www.rahvar120.ir، این امکان را برای اشخاص متقاضی، فراهم کرده است که افراد بتوانند استعلام وضعیت پلاک فک شده را از طریق این سایت دریافت نمایند و امکان توقیف پلاک تنها از طریق مراجعه حضوری به پلیس راهور وجود دارد.

 

بیشتر بخوانید: مجازات دستکاری و تغییر پلاک خودرو

 

استعلام توقیف پلاک

در بخش قبل، در خصوص سایت توقیف پلاک، صحبت کردیم و گفتیم اشخاص متقاضی، صرفا از طریق مراجعه حضوری به مراکز پلیس راهور، می توانند برای توقیف پلاک اقدام نمایند و سایت اینترنتی پلیس راهور، صرفا برای استعلام توقیف پلاک، طراحی شده است. حال، در این بخش از مقاله قصد داریم، این موضوع را بررسی نماییم که اشخاص، بعد از توقیف پلاک چگونه می توانند استعلام آن را دریافت نمایند. برای استعلام توقیف پلاک، دو روش وجود دارد:

 

استعلام از طریق پلیس +10 و پلیس راهور: اشخاص متقاضی، برای استعلام توقیف پلاک، می توانند به مراکز پلیس +10 و یا پلیس راهور مراجعه نمایند و با اعلام کد ملی شخص مالک خودرو، از توقیف پلاک اطلاع یابند.

 

تماس با پلیس 110: یکی از روش های استعلام توقیف پلاک، آن است که شخص متقاضی، با پلیس 110 تماس گرفته و با اعلام شماره پلاک و کد ملی صاحب پلاک خودرو، از توقیف بودن یا نبودن پلاک خودرو، مطلع شود.

 

در ادامه بخوانید: استعلام پلاک فعال خودرو با کد ملی

 

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد توقیف پلاک در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون توقیف پلاک پاسخ دهند.

 

 

 

 

 

سوالات متداول

 

1- دلایل توقیف پلاک چیست؟

توقیف پلاک خودرو می تواند به دلایل مختلف مانند توقیف سند خودرو و شکایت قضایی خودرو و یا عدم تعویض پلاک انجام گیرد که این موضوع در متن مقاله به صورت کامل توضیح داده شده است.

2- نحوه دریافت توقیف پلاک به چه صورت است؟

برای دریافت توقیف پلاک اشخاص متقاضی باید یا از طریق طرح دعوا در دادگاه و یا اجرای ثبت اقدام نماید و سپس نامه توقیف پلاک را از طریق پلیس راهور 120 در سیستم ثبت کند که این موضوع در متن مقاله به صورت کامل توضیح داده شده است.

3- استعلام توقیف پلاک چگونه می باشد؟

استعلام توقیف پلاک از طریق مراجعه حضوری به پلیس راهور و یا تماس با پلیس 110 امکان پذیر است که این موضوع در متن مقاله به صورت کامل توضیح داده شده است.

منبع : توقیف پلاک

انتشار : ۱ اسفند ۱۴۰۰

مدارک لازم جهت اعمال ماده 477


اعاده دادرسی توسط رئیس قوه قضاییه ، به استناد ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری انجام می شود که منوط به گزارش برخی مقامات قضایی و یا درخواست متقاضی می باشد . از جمله مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 ، می توان به مدارک هویتی متقاضی ، تصویر دادنامه مورد اعتراض و وکالتنامه وکیل ( در صورت داشتن وکیل ) اشاره نمود .

 

 

تمامی دادگاه ها و مراجع قضایی ، بر اساس تشریفات قانونی ، به پرونده های جاری ، رسیدگی و حکم صادر کرده و اصل بر آن است که رای صادره ، به صورت صحیح و عادلانه ، صادر شده است . با این وجود ، از آن جهت که احتمال نقص ، خطا و اشتباه را نمی توان از نظر دور داشت ، در قوانین ، روش هایی نیز برای اعتراض به احکام صادره توسط دادگاه ها ، پیش بینی شده است تا حقوق اصحاب دعوی ، تضییع نشود .

یکی از روش های پیش بینی شده در قانون ، که به موجب آن ، می توان به حکم صادره از دادگاه که بر خلاف شرع صادر شده است ، اعتراض نمود ، اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری می باشد که به موجب آن ، اعاده دادرسی توسط رئیس قوه قضاییه تجویز می شود و دیوان عالی کشور ، رای خلاف بین شرع را نقض کرده و حکم مقتضی صادر می نماید . اما سوالی که ممکن است مطرح شود ، آن است که برای درخواست اعاده دادرسی توسط رئیس قوه قضاییه چه مدارکی لازم است ؟

برای پاسخ دادن به این سوال ، در ادامه این مقاله ، ابتدا این موضوع را مورد بررسی قرار می دهیم که اعمال ماده 477 توسط رئیس قوه قضاییه به چه معنا است و پس از بررسی مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 ، نکات مربوط به نحوه ارائه این مدارک را نیز توضیح خواهیم داد .



اعمال ماده 477 به چه معنا است

در قانون آیین دادرسی مدنی و نیز ، قانون آیین دادرسی کیفری ، انواع روش های اعتراض به حکم دادگاه ، مورد پیش بینی قرار گرفته است که از جمله مهم ترین این روش ها ، می توان به تقاضای تجدید نظر خواهی ، تقاضای واخواهی برای احکام غیابی ، فرجام خواهی در دیوان عالی کشور و اعاده دادرسی اشاره نمود که هر یک از این روش ها ، شرایط و احکام خاص خود را دارند که طرفین دعوی ، باید به نحو دقیق ، به آن توجه کنند .

همانطور که اشاره شد ، اعاده دادرسی ، یکی از روش های اعتراض به حکم قطعی دادگاه است و در مواردی ، مورد استفاده قرار می گیرد که حکم صادره ، به لحاظ دلایل ذکر شده در قانون ، قابلیت رسیدگی مجدد را داشته باشد . به عنوان نمونه ، اعاده دادرسی حقوقی ، در شرایطی ، قابل انجام است که حکم صادره ، مستند به اسناد جعلی ، صادر شده یا در مفاد حکم ، تضاد و تناقض وجود داشته باشد و همچنین ، در حالتی که حکم صادره ، مورد تقاضای خواهان نبوده و به میزان بیشتر از خواسته ، صادر شده باشد .

در این میان ، یکی از مهم ترین جهات درخواست اعاده دادرسی یا رسیدگی مجدد به حکم صادره از دادگاه ، زمانی است که حکم صادره ، به تشخیص رئیس قوه قضاییه ، خلاف بیّن شرع باشد و به عبارت دیگر ، حکم صادره از دادگاه ، به لحاظ شرعی ، واجد ایراد باشد و این مساله ، سبب تجویز اعاده دادرسی از طریق رئیس قوه قضاییه می شود . این موضوع ، در ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری ، به تفصیل ، ذکر گردیده است . بنابراین ، در این قسمت ، قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که اعمال ماده 477 به چه معنا است ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که به موجب ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری ، در شرایطی که رئیس قوه قضاییه ، تشخیص بدهد که هر یک از آرای قطعی مراجع قضایی ، همچون دادگاه های حقوقی و دادگاه های کیفری ، دیوان عالی کشور ، سازمان قضایی نیروهای مسلح ، دادسراها و نیز شوراهای حل اختلاف ، خلاف بین شرع است ، می تواند اعاده دادرسی را تجویز نماید و پرونده را نیز به دیوان عالی کشور ارسال کند تا در شعب خاص دیوان ، مورد رسیدگی مجدد قرار گرفته و حکم جدیدی صادر شود .

بنابراین ، اعمال ماده 477 ، به معنای تجویز اعاده دادرسی ، توسط رئیس قوه قضاییه می باشد . همچنین ، بر اساس این ماده ، در صورتی که رئیس دیوان عالی کشور ، دادستان کل کشور ، رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح یا رئیس کل دادگستری استان ها ، در انجام وظایف خود ، با رای قطعی مواجه شوند که خلاف بین شرع است ، می توانند با ارائه مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 ، موضوع را به رئیس قوه قضاییه اطلاع دهند تا در صورت تجویز وی ، اعاده دادرسی توسط شعب دیوان عالی کشور ، انجام شود .

حتما بخوانید: ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری

 

مدارک لازم جهت اعمال ماده 477

در قسمت قبل ، به بررسی این موضوع پرداخته شد که اعمال ماده 477 به چه معنا است و تجویز اعاده دادرسی توسط رئیس قوه قضاییه ، مستند به چه قانونی است . بر اساس آنچه که گفته شد ، زمانی که حکم قطعی ، از یکی از مراجع قضایی صادر شده باشد و این حکم ، خلاف بین شرع باشد ، رئیس قوه قضاییه ، می تواند رسیدگی مجدد و صدور حکم مجدد در آن خصوص را توسط دیوان عالی کشور ، تجویز نماید . اما سوالی که مطرح می شود ، این است که مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 چیست ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که اصولا هر یک از افرادی که قصد دارند ، اعمال ماده 477 را از رئیس قوه قضاییه تقاضا نمایند ، ابتدا می بایست درخواست خود را به صورت آشکار و روشن ، بر روی برگه مخصوص ، تنظیم نموده و با ضمیمه نمودن اسناد و مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 ، اعاده دادرسی را تقاضا کنند . اما درخواست اعمال ماده 477 در تهران و سایر شهرستان ها ، از طریق رئیس دادگستری کل استان انجام می شود ؛ فلذا نیازی به مراجعه حضوری به شعب دیوان عالی کشور نیست .

اما در خصوص اینکه مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 شامل چه مواردی است ، باید گفت که بر روی برگه تقاضا نامه اعاده دادرسی از طریق ماده 477 ، می بایست مشخصات کامل متقاضی ، همچون آدرس و کد پستی و شماره تماس ، قید و ذیل تمامی صفحات آن ، به امضای متقاضی برسد و یا اگر متقاضی ، زندانی است ، تاییدیه درخواست شخص متقاضی توسط زندان ، ضمیمه درخواست اعاده دادرسی شود .

همچنین ، مدارک شناسایی و هویتی ، از جمله شناسنامه و کارت ملی ، باید به عنوان مدارک لازم ، ارائه و دادنامه یا رای قطعی صادره که درخواست اعمال ماده 477 از آن شده ، نیز می بایست ضمیمه درخواست شود . علاوه بر این ، در صورتی که درخواست اعمال ماده 477 از طریق وکیل شده باشد ، می بایست برگه وکالتنامه وکیل نیز ، ضمیمه درخواست اعمال ماده 477 شود که در ادامه ، نکات مربوط به مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 ، توضیح داده می شود .

بیشتر بخوانید: اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری و هزینه دادرسی آن

 

 

 

نکات مربوط به مدارک لازم جهت اعمال ماده 477

در قسمت قبل ، در خصوص اینکه اعمال ماده 477 به چه معنا است و مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 شامل چه مواردی است ، توضیحاتی را مطرح نمودیم . همانطور که گفته شد ، درخواست اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری که منجر به اعاده دادرسی کیفری یا حقوقی می شود ، منوط به درخواست متقاضی بوده و می بایست مدارک لازم ، ضمیمه آن گردد . در این قسمت ، نکات مربوط به مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 را توضیح می دهیم .

مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری ، می بایست به دادگستری استان تحویل داده شود و ریاست دادگستری استان ، پس از وصول درخواست از سوی اصحاب دعوی یا گزارش خلاف بین شرع بودن احکام ، نظر خود را به صورت مستدل و با ذکر کلاسه پرونده ، شماره دادنامه ، دادگاه و قاضی صادر کننده رای و مشخصات طرفین ، به دفتر رئیس قوه قضاییه اعلام می کند تا اقدامات لازم ، حسب مورد انجام شود . اما در هر حال ، تجویز اعاده دادرسی ، جزء وظایف و اختیارات رئیس قوه قضاییه است .

با این حال ، در صورتی که اشخاص ، قصد داشته باشند اعمال ماده 477 را درخواست نمایند ، می بایست ضمن نگارش متن درخواست اعمال ماده 477 خطاب به رئیس قوه قضاییه ، به صورت مستند و مستدل ، موارد خلاف شرع بودن حکم مورد درخواست اعاده دادرسی را بیان نمایند . ضمن این درخواست ، می بایست کلیه مدارکی که به استناد آنها ، تقاضای اعمال ماده 477 شده است نیز ، ضمیمه درخواست گردد .

همانطور که اشاره شد ، از جمله مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری ، می توان به مدارک هویتی شامل شناسنامه و کارت ملی متقاضی ، لایحه درخواست اعاده دادرسی ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری ، کپی برابر اصل شده دادنامه یا رای مورد اعتراض ، ارائه وکالت نامه وکیل ( در صورت داشتن وکیل ماده 477 ) اشاره نمود .

در ادامه بخوانید: مهلت درخواست اعمال ماده 477

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 در کانال تلگرام آیین دادرسی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 پاسخ دهند .

 

 

 

 

سوالات متداول

 

1- اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری چیست ؟

بر اساس ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری در صورتی که حکم قطعی صادره از مراجع قضایی خلاف بین شرع باشد رئیس قوه قضاییه می تواند اعاده دادرسی به آن پرونده را تجویز نماید که شرح بیشتر این مطلب در متن مقاله آمده است .

2- درخواست اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری چگونه است ؟

درخواست اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری در همه استان ها از جمله در استان تهران از طریق رئیس کل دادگستری استان قابل انجام است که برای کسب آشنایی بیشتر در خصوص این موضوع می توانید متن مقاله را مطالعه نمایید .

3- مدارک لازم برای درخواست اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری شامل چیست ؟

از جمله مدارک لازم برای درخواست اعمال ماده 477 می توان به مدارک هویتی متقاضی به همراه کپی برابر اصل دادنامه یا رای قطعی مورد اعتراض اشاره نمود که شرح کامل در خصوص مدارک لازم و نحوه ارائه آن در متن مقاله توضیح داده شده است .

منبع : مدارک لازم جهت اعمال ماده 477

انتشار : ۱ اسفند ۱۴۰۰

مسئولیت تضامنی چیست


مسئولیت تضامنی ، بر خلاف مسئولیت نسبی ، نوعی از مسئولیت است که بر اساس آن ، فرد ، در برابر اعمال و اقدامات دیگران و خساراتی که وارد نموده اند نیز ، پاسخگو قلمداد می شود . موارد مسئولیت تضامنی در حقوق ایران ، شامل مسئولیت شرکا در شرکت های تضامنی ، مسئولیت ضامن و ظهرنویس چک و مسئولیت تضامنی غاصبان می باشد .

 

اصل مسئولیت ، از جمله مهم ترین اصول مسلم حقوقی است که به موجب آن ، هر یک از افراد ، می بایست نتایج ناشی از اعمال و اقدامات خود را پذیرفته و بابت آن ، پاسخگو باشند . البته ، زمانی که از مسئولیت در علم حقوق صحبت می کنیم ، اغلب منظور این است که اگر شخصی ، خسارات یا ضرر و زیانی به فرد دیگری وارد کند ، در برابر آن مسئول بوده و به نحوی ، آن را جبران سازد . به همین دلیل ، عمدتا بحث از مسئولیت مدنی ، بابت ایراد خسارت به دیگران و مسئولیت کیفری ، در باب ارتکاب جرایم می شود .

مرسوم است که مسئولیت را به دو نوع مسئولیت تضامنی در برابر مسئولیت نسبی ، تقسیم بندی می کنند که تفاوت میان مسئولیت نسبی و مسئولیت تضامنی ، در حدود مسئولیت فرد می باشد و معمولا این تعهد ، در مسئولیت تضامنی ، قوی تر و بیشتر از مسئولیت نسبی می باشد . مسئولیت تضامنی در حقوق ایران ، در موارد مختلفی در قوانین ، مورد پیش بینی قرار گرفته است که نیازمند بررسی بیشتر می باشد .

به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم ابتدا به بررسی این موضوع بپردازیم که منظور از مسئولیت تضامنی چیست و چه تفاوتی با مسئولیت نسبی دارد . در ادامه نیز ، مسئولیت تضامنی در حقوق ایران را ، به استناد قوانین و مقررات مختلف ، مورد بررسی قرار خواهیم داد .



مسئولیت تضامنی چیست

در علم حقوق ، اصل بر این است که تمام افراد ، می بایست پاسخگوی اعمال و اقدامات خود بوده و مسئولیت ناشی از آن را بپذیرند . در این میان ، بحث از مسئولیت مدنی و مسئولیت کیفری ، پر اهمیت تر است . در مسئولیت مدنی ، زمانی که فردی ، خساراتی را به فرد دیگری وارد نموده باشد ، ملزم به جبران خسارات وارده می باشد . اما مسئولیت کیفری ، به این معنا است که اگر فردی ، اقداماتی انجام داده و مرتکب جرمی شود ، می بایست مسئولیت ناشی از آن ، یعنی مجازات تعیین شده برای آن جرم را نیز ، تحمل کند .

یکی دیگر از تقسیم بندی های مربوط به مسئولیت ، در خصوص تقسیم آن ، به مسئولیت نسبی و مسئولیت تضامنی است که این دو نوع مسئولیت ، نقطه مقابل یکدیگر بوده و با هم متفاوت اند . در قسمت بعد ، تفاوت مسئولیت تضامنی و مسئولیت نسبی را با توجه به مباحث شرکت های نسبی و تضامنی ، در قانون تجارت مورد بررسی قرار خواهیم داد . اما ابتدا باید به این موضوع بپردازیم که مسئولیت تضامنی چیست و منظور از اینکه فردی به لحاظ تضامنی مسئولیت دارد ، چه می باشد ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که به طور کلی ، مسئولیت تضامنی ، به این معنا است که فرد مسئول ، علاوه بر اینکه بابت تعهدات و اعمال خود در برابر دیگران ، مسئولیت داشته و باید پاسخگو باشد ، برای اعمال و اقدامات دیگران نیز ، پاسخگو و مسئول ، قلمداد شده و می بایست مسئولیت پرداخت خسارات و تعهداتی که ناشی از اعمال دیگران است را نیز ، به عهده بگیرد .

لذا بر خلاف این اصل کلی ، که هر کسی تنها در برابر اعمال خود پاسخگو بوده و اصل ، بر وجود مسئولیت شخصی است ، در مسئولیت تضامنی ، این قضیه بر عکس بوده و عملا ، مسئولیت تضامنی را به صورت مسئولیت ناشی از فعل غیر ، در می آورد . در حالی که در مسئولیت نسبی ، این موضوع ، کاملا بر عکس بوده و به این صورت است که هر فرد ، تنها در خصوص تعهدات و اعمال خود ، مسئولیت دارد .

حتما بخوانید: شرکت تضامنی چیست و نحوه نامگذاری آن

 

تفاوت مسئولیت تضامنی و نسبی

در قسمت قبل ، به بررسی این موضوع پرداخته شد که مسئولیت تضامنی چیست . همانطور که اشاره شد ، مسئولیت تضامنی ، به این معنا است که فردی ، در برابر اعمال و تعهدات و خساراتی که شخص دیگری وارد نموده نیز ، مسئولیت داشته باشد . اما همانطور که گفته شد ، مسئولیت تضامنی ، نقطه مقابل مسئولیت نسبی بوده و در برابر آن ، تعریف می شود . به همین مناسبت ، در این قسمت ، قصد داریم تفاوت مسئولیت تضامنی و نسبی را مورد بررسی قرار دهیم .

مسئولیت نسبی ، به ویژه در حقوق تجارت و در بحث شرکت های تجاری ، به این معنا است که هر فرد ، تنها در حدودی که خود وی ، به موجب قرارداد یا تعهداتش بر عهده گرفته ، دارای مسئولیت می باشد و یا صرفا در حدود خسارت هایی که به دیگری وارد نموده ، پاسخگو تلقی می شود و بابت اعمال و افعال دیگران و خساراتی که وارد نموده ، هیچگونه مسئولیتی نخواهد داشت .

به عنوان نمونه ، زمانی که در یک شرکت تجاری ، چند شریک وجود دارند و بنا به دلایلی ، شرکت ، منحل می شود و دارایی شرکت برای پرداخت دیون و بدهی های شرکت ، کافی نیست ، هر یک از شرکا ، صرفا به میزان و حدود آورده یا سهم الشرکه خود ، متعهد به پرداخت دیون و بدهی های شرکت هستند و لزومی ندارد که بابت سهم الشرکه دیگر شرکا ، مسئول و پاسخگو باشند و بدهی دیگران ، به آنها سرایت پیدا نمی کند که در چنین شرایطی ، شرکت های نسبی ایجاد می شود .

اما در مسئولیت تضامنی ، این موضوع ، کاملا بر عکس است . به این معنا که مثلا ، در همان بحث شرکت های تجاری ، اگر شرکت تضامنی ، منحل شود و اموال خود شرکت برای پرداخت بدهی های آن ، کافی نباشد ، هر یک از شرکا به صورت تضامنی ، مسئول پرداخت قروض و دیون شرکت را به عهده داشته و به عبارت دیگر ، هر یک از شرکا ، مسئول پرداخت کل بدهی ها و دیون شرکت ، در قبال طلبکاران هستند و نمی توانند به این موضوع استناد کنند که آورده آنها ، چقدر بوده تا به همان نسبت ، خسارات وارده را پرداخت کنند .

البته ، مسئولیت تضامنی در این شرایط ، منجر به این نمی شود که دیگران ، از مسئولیت خود مبرا باشند . بلکه به این معنا است که طلبکار شرکت ، می تواند به هر کدام از شرکا که بخواهد ، مراجعه و طلب خود را وصول کند و شرکا نمی توانند ادعا کنند که در حدود سهم الشرکه خود مسئول هستند ؛ اما به هر حال ، زمانی که یکی از شرکا بدهی را پرداخت کرد ، می تواند به نوبه خود ، به دیگر شرکا رجوع نموده و به اندازه سهم الشرکه شان ، عمل به تعهداتشان را درخواست کند .

بر این اساس ، می توان ملاحظه نمود که مهم ترین تفاوت مسئولیت تضامنی و مسئولیت نسبی ، در این موضوع است که در مسئولیت تضامنی ، فرد مسئول ، علاوه بر مسئولیت در قبال تعهدات و دیون خود ، به لحاظ اعمال و اقدامات و خساراتی که دیگری وارد نموده اند نیز ، مسئول قلمداد می شود . البته ، مسئولیت تضامنی ، جز در بحث شرکت های مشمول قانون تجارت ، جلوه های دیگری نیز دارد که در قسمت بعد ، به بررسی آنها می پردازیم .

بیشتر بخوانید: ثبت شرکت تضامنی

 

 

 

مسئولیت تضامنی در حقوق ایران

در قسمت قبل ، به بررسی این موضوعات پرداخته شد که مسئولیت تضامنی چیست و مسئولیت تضامنی چه تفاوتی با مسئولیت نسبی دارد و تفاوت مسئولیت تضامنی و نسبی در قانون تجارت را مورد بررسی قرار دادیم . اما مسئولیت تضامنی در حقوق ایران ، به موجب قوانین و مقررات دیگری نیز ، مورد پیش بینی قرار گرفته است که برای آشنایی بیشتر با این نوع مسئولیت ، می بایست سایر موارد و مصادیق آن نیز ، به صورت کامل ، مورد توجه قرار گیرند .

یکی از جلوه های بارز موارد مسئولیت تضامنی در حقوق ایران ، مسئولیت تضامنی در خصوص چک برگشتی می باشد . به این معنا که اگر چک ، توسط ضامن یا ظهرنویس ، پشت نویسی شده باشد ، علاوه بر اینکه صادر کننده چک ، بابت پرداخت مبلغ چک ، پاسخگو و مسئول است ، ضامن و ظهرنویس نیز ، در برابر دارنده چک ، به لحاظ تضامنی مسئولیت دارند . مسئولیت تضامنی ضامن و ظهرنویس چک ، به این معنا است که دارنده چک ، برای دریافت طلب خود ، به هر کدام از آنها که بخواهد می تواند رجوع نموده و کل مبلغ را از وی طلب کند .

همچنین ، همانطور که اشاره شد ، بر اساس قانون تجارت ، در شرکت های تضامنی ، مسئولیت شرکا ، از نوع مسئولیت تضامنی است . در شرکت مختلط سهامی و شرکت مختلط غیر سهامی نیز ، در صورتی که چند نفر از شرکا ، ضامن باشند ، در صورت انحلال شرکت مختلط سهامی و شرکت مختلط غیر سهامی ، و عدم تکافوی دارایی شرکت برای پرداخت بدهی های شرکت ، مسئولیت تضامنی برای ایشان ایجاد می شود .

همچنین ، یکی دیگر از موارد مسئولیت تضامنی در حقوق ایران ، مسئولیت اعضای هیات مدیره است . بر اساس قانون ، در صورتی که یک شرکت ، ورشکسته شده یا معلوم شود که پس از انحلال شرکت ، دارایی شرکت برای پرداخت بدهی های آن کافی نیست ، دادگاه می تواند هر یک از مدیران یا مدیر عاملی که ورشکستگی شرکت ، معلول تخلفات وی بوده است را ، منفردا یا متضامنا ، محکوم به پرداخت دیونی کند که پرداخت آن از دارایی خود شرکت ، امکان پذیر نیست .

به علاوه اینکه بر اساس قانون مدنی ، در صورتی که مال متعلق به دیگری ، به صورت معامله فضولی ، چندین دفعه ، به افراد دیگر ، منتقل شده باشد ، هر یک از منتقل کنندگان مال یا غاصبان ، در برابر مالک اصلی آن ، مسئولیت تضامنی دارند و در برابر خساراتی که به آن وارد شده است ، مسئول پرداخت کلیه خسارات هستند و مالک ، می تواند به هر کدام از منتقل کنندگان ، رجوع نموده و کلیه خسارات را از وی مطالبه کند .

در ادامه بخوانید: مسئولیت نسبی چیست

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مسئولیت تضامنیدر کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مسئولیت تضامنی پاسخ دهند .

 

 

 

 

سوالات متداول

 

1- مسئولیت تضامنی چیست ؟

مسئولیت تضامنی به این معنا است که شخص در برابر اعمال و اقدامات دیگری و خساراتی که وارد نموده است نیز مسئولیت داشته و ملزم به پذیرش مسئولیت ناشی از فعل غیر است که شرح این موضوع در متن مقاله ذکر شده است .

2- تفاوت مسئولیت تضامنی و مسئولیت نسبی چیست ؟

در مسئولیت نسبی هر فرد در حدود اقدامات خود و خساراتی که وارد کرده مسئولیت دارد اما در مسئولیت تضامنی فرد مسئول اعمال و اقدامات و خسارات وارده توسط دیگری نیز هست که جزئیات آن در متن مقاله آمده است .

3- موارد مسئولیت تضامنی در حقوق ایران چیست ؟

علاوه بر مسئولیت شرکا در شرکت های تضامنی و مختلط و مسئولیت تضامنی مدیران می توان به مسئولیت تضامنی ضامن و ظهرنویس در چک و مسئولیت تضامنی غاصبان اشاره نمود که برای آشنایی با آن می توانید مقاله را مطالعه نمایید .

منبع : مسئولیت تضامنی چیست

انتشار : ۱ اسفند ۱۴۰۰

تمام حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به "" می باشد

فید خبر خوان    نقشه سایت    تماس با ما